IVANOV PRELOMIO, ZAEV MANDATAR: Gotova je kriza u Makedoniji!
Foto: Fonet, Profimedia

nova vlada 1. juna

IVANOV PRELOMIO, ZAEV MANDATAR: Gotova je kriza u Makedoniji!

Makedonska kriza trajala je više od pet meseci zbog nemogućnosti sastava vlade nakon izbora

Objavljeno: 12:33h

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predao mandat lideru SDMS-a Zoranu Zaevu za sastav nove vlade.

Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Kako je javljeno ranije, ovakav epilog se očekivao budući da je Zaev poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju.

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu.

Zaev je potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene - izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zaštiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

- Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava - navedeno je u izjavi koju je potpisao Zaev.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Nova vlada najverovatnije će biti oformljena 1. juna.

Da predsednik Ivanov nije postupio po Ustavu (i poverio mandat Zaevu u roku od 10 dana), Talat Dažeri, novoizabrani predsednik Sobranja iz albanske partije DUI, rekao je da bi u tom slučaju vlada bila formirana u parlamentu.

Makedonska kriza trajala je više od pet meseci, zbog nemogućnosti sastava vlade nakon izbora na kojima je najviše glasova odnela partija Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE, a zatim SDSM Zorana Zaeva.

Kako nijedna partija nije mogla da sastavi vladu bez podrške albanskih partija, prvenstveno DUI Alija Ahmetija, kao treće najjače stranke u državi, otpočeli su mukotrpni pregovori.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.