SKANDAL KOJI PRETI DA SRUŠI TRAMPA: Procurela beleška smenjenog direktora FBI koja bi mogla da ga košta Bele kuće!
Foto: Reuter

amerika se trese

SKANDAL KOJI PRETI DA SRUŠI TRAMPA: Procurela beleška smenjenog direktora FBI koja bi mogla da ga košta Bele kuće!

- Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da treba pustiti Flina na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga - rekao je Tramp, a Komi zapisao

Objavljeno: 07:46h

Predsednik SAD Donald Tramp tražio je od Džejmsa Komija, direktora FBI koga je nedavno smenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savetnika za bezbednost Majkla Flina!

Ovo su objavili brojni američki mediji, a prema beleškama iz februara, koje je Komi vodio za vreme sastanka sa Trampom, predsednik mu je jasno poručio: "nadam se da možete odustati od toga".

- Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da treba pustiti Flina na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga - rekao je Tramp, a Komi zapisao.

Njujork Tajms je objavio da je "Komijeva beleška deo dokaza koji bi morao dokazati da je Tramp imao "nečasne namere" da utiče na istražne postupke koji su u toku. Navodi se da su beleške agenata FBI skoro uvek priznate kao validan dokaz na sudu.

foto: Reuters

Mediji pišu da bi ovaj Trampov postupak mogao da se shvati kao ometanje istrage, što bi moglo dovesti do opoziva Trampa (o čemu na kraju odlučuje Kongres).

U ovoj belešci se navodi i Trampova izjava da bi "novinare koji objavljuju poverljive informacije trebalo trpati u zatvore".

Bela kuća je demantovala navode iz Njujork Tajmsa, ističući da oni "nisu istiniti, niti su tačan prikaz razgovora".

Nekoliko republikanskih i demokratskih kongresmena tražilo je da Komi preda beleške, kako bi one ušle u proceduru, a mnogi pozivaju i na novo svedočenje Komija.

- Ako su ovi navodi točni, predsednikov besramni pokušaj da zaustavi istragu FBI o Majklu Flinu je napad na vladavinu prava na kojoj se temelji naša demokratija. U najboljem slučaju, predsednik Tramp je zloupotrebio svoj položaj. U najgorem slučaju, radi se o ometanju pravnog sistema - rekla je lider demokrata u Kongresu Nensi Pelosi.

foto: Reuters

Senator Džon Mekejn uporedio je najnovije otkriće oko Trampa sa aferom Votergejt, posle koje je predsednik Nikson bio prinuđen da podnese ostavku:

- Došli smo do tačke u kojoj je sve ovo poprimilo razmere Votergejta. Ovaj film smo već jednom gledali - rekao je Mekejn.

Podsetimo, Tramp je prošle nedelje iznenada otpustio direktora FBI Džejmsa Komija, a mediji su ovo povezali sa Komijevom odlučnošću da do kraja istraži povezanost članova Trampovog tima sa Kremljom.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.