SEVERNA KOREJA PRIZNALA: Testirali smo novu vrstu raketa! Kim dao zastrašujuće obećanje!
Foto: Reuters

ne smiruju se

SEVERNA KOREJA PRIZNALA: Testirali smo novu vrstu raketa! Kim dao zastrašujuće obećanje!

Severna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara i da je letela 787 kilometara
Objavljeno: 08:26h

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala novu vrstu rakete, koja može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu, objavili su severnokorejski mediji.

Severnokorejska novinska agencija KCNA je objavila da je u nedelju lansirana "strateška balistička raketa 'hvasong-12' srednjeg do dugog dometa", a AFP je preneo da je severnokorejski lider Kim Džon Un je "lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa".

Severnokorejski vođa Kim Džong Un "obećao" je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi severnokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu, prenosi AP. Severnokorejska državna novinska agencija KCNA ocenila je raketu "sposobnom da nosi veliku, tešku bojevu glavu" i dodala da je Kim Džong Un pohvalio konstruktore rakete rekavši da su "naporno radili da bi postigli veliku stvar". Južnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao "neidentifikovani projektil", ispaljena sa lokacije severozapadno od prestonice Severne Koreje i da je letela oko 700 kilometara. Jonhap navodi da je ovo bila "prva provokacija od kada je novi predsednik Južne Koreje Mun Je-in preuzeo vlast prošle srede". Severna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara i da je letela 787 kilometara. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u utorak da razmatra najnovije lansiranje rakete Severne Koreje, saopštile su diplomate. AFP navodi da su na vanredni sastanak pozvale SAD i Japan. Očekuje se da će sastanak biti održan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.