TAJLAND: Vlasti traže zabranu videa, u kome je snimljen ISTETOVIRANI KRALJ U KROP TOPU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/twitter/@zenjournalist

bilo mu vruće

TAJLAND: Vlasti traže zabranu videa, u kome je snimljen ISTETOVIRANI KRALJ U KROP TOPU! (VIDEO)

Fejsbuk je blokirao pristup snimku korisnicima sa Tajlanda, ali se on može videti širom sveta
Objavljeno: 18:18h

Vlasti Tajlanda izdale su upozorenje Fejsbuku Tajland da skloni "nezakonit" sadržaj koji krši zakon zemlje, u kome se nalaze video u kome Kralj nosi krop top, odnosno majcu koja otkriva stomak, kao i kritike upućene monarhiji, do sledećeg utorka.

Prošle nedelje, Fejsbuk je blokirao pristup snimku Kralja Maha Vajiralongkorna, korisnicima sa Tajlanda. Video prikazuje vladara (64) u žutom krop topu, a na njegovom stomaku, rukama i leđima vide se brojne tetovaže. Monarh je viđen u šetnji tržnim centrom sa mladom ženom.

Iako je Fejsbuk, u skladu sa zahtevom tajlanske vlade ograničio pristup na 178 od 309 stranica koje sadrže "nezakonit" video, Nacionalna radio-difuzna i telekomunikaciona komisija tvrdi da postoji još 131 stranica na kojoj je pristup snimku moguć. Kompaniji je dat rok, da do utorka u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu, snimak bude sklonjen.

"Ukoliko i jedna od nedozvoljenih stranica ostane, diskutovaćemo o pravnim merama protiv Fejsbuka Tajland." rekao je Tankor Tantasit, generalni direktor Nacionalne radio-difuzne i telekomunikacione komisije.

Fejsbuk nije objasnio zbog čega su videi i dalje onlajn, piše Bangkok post. Ranije je portparol kompanije, koji nije želeo da bude imenovan, rekao Bangkok post-u putem imejla, da Fejsbuk razmatra zahteve vlade o ograničavanju pristupa materijalu koji krše lokalne zakone.

"Ukoliko ustanovimo da je tako, snimak će biti nedostupan u relevantnoj zemlji, a ljudi koji pokušaju da mu pristupe biće obavešteni o zabrani."-rekao je on.

Tajland je inače poznat po oštrim pravilima, uspostavljenim protiv klevetanja monarhije. Prema zakonu o uvredi vladara, onaj ko je proglašen krivim za vređanje kraljevske porodice može dobiti zatvorsku kaznu do 15 godina.

Od kada je vojska preuzela vlast 2014. godine, krivična gonjenja zbog uvrede vladara su u porastu, a do sada je uhapšeno 105 ljudi, od čega šestoro prošlog meseca, prema podacima pokreta "Širom sveta za ljudska prava".

U 2015-oj godini jedan čovek sa Tajlanda, završio je u zatvoru nakon postavljanja slike psa preminulog Kralja Bumibola. Ova slika je sklonjena zbog toga što je navodno, ismevala vladara. U drugom slučaju advokat za ljudska prava Prauet Prapanukul, ukoliko bude osuđen, dobiće kaznu od 150 godina zatvora, zbog klevetanja monarhije.

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.