PARANOJA ILI NEŠTO DRUGO: Zašto je ruskom fotografu dozvoljeno da vršlja po Beloj kući?
Foto: Fonetap

prekršen protokol

PARANOJA ILI NEŠTO DRUGO: Zašto je ruskom fotografu dozvoljeno da vršlja po Beloj kući?

Bivši saradnici američkih obaveštajnih službi, među kojima je bio i nekadašnji zamjenik direktora CIA Dejvid Koen, zabrinuti su nakon što je ruska novinska agencija TASS na internetu objavila fotografije sa sastanka Trampa i Lavrova
Objavljeno: 13:28h

"Vašington post" strahuje da je ruski fotograf, koji je dobio dozvolu da uđe u Ovalni kabinet u Beloj kući tokom susreta američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, mogao tajno da postavi "bubice" za prisluškivanje.

List ocenjuje da bi se prisustvo ruskog fotografa moglo pokazati kao "kobna greška" američke administracije.

Američka Vlada je na taj način prekršila bezbednosni protokol, čime je izazvala talas kritika među bivšim funkcionerima američkih obaveštajnih službi.

OČI U OČI SA RUSIMA! Lavrov PRVI PUT kod Trampa u Beloj kući!

Tekst "Vašington posta" nastavak je paranoične kampanje protiv Rusije i samog američkog predsednika Donalda Trampa, koji je stalno pod optužbom da je "ruski čovek", smatra neimenovani zvaničnik Trampove administracije.

Prema mišljenju neimenovanih vojnih funkcionera, ruski fotograf je u Trampov kabinet mogao da unese prislušne uređaje ili drugu opremu za nadgledanje.

Bivši saradnici američkih obaveštajnih službi, među kojima je bio i nekadašnji zamjenik direktora CIA Dejvid Koen, zabrinuti su nakon što je ruska novinska agencija TASS na internetu objavila fotografije sa sastanka Trampa i Lavrova.

Bela kuća je saopštila da nije bilo nikakve opasnosti i naglasila da su fotograf i njegova oprema bili podvrgnuti bezbednosnoj kontroli na ulazu, baš kao i saradnici američkih medija.

foto: AP

Istovremeno, "Fajnenšel tajms" piše o superiornom nastupu Lavrova tokom ove posete i njegovom sarkastičnom obraćanju američkim novinarima.

List karakteriše reči ruskog šefa diplomatije kao "prilično otrovne strele".

Lavrov je poručio da za američki narod treba biti ponižavajuće saznanje da Ruska Federacija, tobože, kontroliše situaciju u Americi.

Izjava je bila sarkastična, međutim, "Lavrov, kao najveštiji među ruskim veteranima okrenuo je oštricu sa suzdržanim zadovoljstvom i nedokučivim izgledom", piše "Fajnenšel tajms".

Na mnogobrojna novinarska pitanja, fokusirana na to da Rusija, navodno, kontroliše politiku SAD, Lavrov je odgovorio:

foto: AP

- Mislim da političari koji govore o ruskom uticaju na unutrašnje stvari Vašingtona nanose štetu političkom sistemu SAD.

Sve tvrdnje o ruskom mešanju u američke izbore Lavrov je okarakterisao kao "apsurd i spinove".

(Espreso.co.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.