PSI SE UKOPAJU, A ONDA SKAČU U SMRT KAO OBUZETI: Vodila sam ga, on je samo stao i DESIO SE UŽAS (FOTO)
Overtoun, Foto: YOUTUBE/ SCIENCE CHANNEL

DA SE ZALEDIŠ!

PSI SE UKOPAJU, A ONDA SKAČU U SMRT KAO OBUZETI: Vodila sam ga, on je samo stao i DESIO SE UŽAS (FOTO)

Samoubistva pasa sa ovog mosta inspirisala su poznatu seriju da posveti epizodu ovoj misteriji.

Objavljeno:

Stanovnici Dumbartona u Škotskoj, gradić od oko 20.000 stanovnika severozapadno od Glazgova, vekovni most koji se proteže preko klisure od 50 metara, počeli su da nazivaju mostom pasa samoubica. U zemlji koja je prepuna sujeverja, mitova i čudovišta, most je bio u središtu trajne misterije.

Lokalni istraživači procenjuju da je više od 300 pasa skočilo sa mosta Overtoun, mada su strani mediji izveštavali da ih je čak 600 skočilo.

"Bila sam sigurna da je mrtva", rekla je Loti Mekinon.

Mekinon je sa svojim Border kolijem po imenu Boni, pre nekoliko godina šetala preko mosta Overtoun.

"Nešto je savladalo Boni čim smo se približili mostu", rekla je ona.

"Prvo se ukočila, ali je onda postala opsednuta čudnom energijom, potrčala je i skočila pravo sa mosta".

most
mostfoto: YOUTUBE/ SCIENCE CHANNEL

Zatim je rekla da se sjurila niz klisuru kako bi pomogla svom psu koji je naprasno skočio sa mosta. Kada je prišla telu, Boni je počela da cvili, a na kraju je pokušala da ustane.

"Bilo je čudo što je preživela", rekla je.

Neki kažu da postoje racionalna objašnjenja koja uključuju teren i mirise sisara u klisuri koja mogu pse da dovedu do ludila. Druga objašnjenja poprimaju više paranormalni ton.

"Ljudi u Dambartonu su veoma sujeverni", rekao je Alaster Daton, lokalni taksista.

"Odrasli smo igrajući na terenu Overtouna, i verujemo u duhove ovde jer smo svi videli ili osetili duhove."

Samoubistva pasa sa ovog mosta inspirisali su američku TV seriju "Nerazjašnjeni slučajevi" da jednu epizodu posveti ovom slučaju. Čak je i jedna knjiga posvećena istraživanju ovog fenomena. Ali uprkos svemu, misterija i dalje postoji i nije još uvek razjašnjena.

Most
Mostfoto: YOUTUBE/ SCIENCE CHANNEL

Iz daljine se čini kao da je kitnjasti viktorijanski most, izgrađen 1895. godine, samo produžetak prilaza susednog imanja iz 19. veka koje je u Dambartonu izgradio bogati industrijalac Džejms Vajt. Kada se priđe bliže, mogu se uočiti tri luka mosta koji se protežu kroz malu reku.

Na obližnjem imanju, sadašnji stanar, pastor Bob Hil, rekao je da su on i njegova supruga videli nekoliko pasa kako iznenada skaču sa mosta otkako su se tu doselili. Ovaj pastor poreklom iz Teksasa ima logično objašnjenje za ono što se dešava na mostu: Miris sitnih životinja koje jure okolo u klisuri ispod mosta dovodi pse do ludila; onda se oslobode povoca, ako su na njima, i skaču.

"Psi osete miris kune ili nekog drugog sisara i onda skaču na zid mosta, a pošto je uzak, odmah padnu dole", rekao je on.

Pol Ovens, nastavnik religije i filozofije u Glazgovu, odrastao je blizu ovog mosta i nedavno je objavio knjigu o ovoj misteriji.

"Posle 11 godina istraživanja, ubeđen sam da duh stoji iza svega ovoga", izjavio je.

Ovensova teorija je popularna među nekim lokalnim stanovnicima, koji su odrasli slušajući priče o "Beloj dami od Overtouna", ožalošćenoj udovici Džona Vajta, Džejmsovog sina.

"Dama je živela sama u tuzi više od 30 godina nakon što joj je muž umro 1908. godine", rekla je Merion Marej, stanovnica Dambartona.

"Njen duh od tada vreba ovde. Viđena je kroz prozore i šetala se po zemlji."

Godine 2010, biheviorista Dejvid Sends istražio je fenomen i odbacio mogućnost da su životinje namerno skakale.

Njegovi eksperimenti na mostu otkrili su da pse privlači miris sisara ispod. On smatra da su ograničena perspektiva pasa, njihovo neznanje da se staza menja od ravnog terena do mosta koji se proteže kroz duboku klisuru i mirisi koji su se širili vazduhom verovatno mamili pse da skoče. Ali čak i on priznaje da most ima "čudan osećaj".

Neki stanovnici su smatrali njegovu teoriju uverljivom, ali mnogi i dalje zauzimaju stav da su skokovi pasa neobjašnjivi. Oni postavljaju pitanje zašto se ovaj fenomen ne dešava na drugim mostovima u Britaniji gde sisari lutaju ispod.

Jedna stanovnica koja je rekla da je čula "horor priče" ipak je odlučila da svog labradora retrivera prošeta preko mosta. Odlučila je da ga sve vreme drži na povocu.

"Nikada nije pokušao da skoči, ali ponekad se samo ukopa, tako da sam uvek oprezna", rekla je ona.

Bonus video:

02:55

POLICIJA KORISTI POSEBNU METODU ISPITIVANJA, ŽELI DA MU PROBUDI LJUDSKOST Sudski veštak: Psi tragači ZBOG OVOGA nisu od pomoći

(Espreso/ Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.