RUSIJA RASPOREDILA NUKLEARNO NAORUŽANJE NA GRANICI?! Ovo će ozbiljno RAZBESNETI NATO, potez seje novu BOJAZAN
Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

UDARNA VEST

RUSIJA RASPOREDILA NUKLEARNO NAORUŽANJE NA GRANICI?! Ovo će ozbiljno RAZBESNETI NATO, potez seje novu BOJAZAN

U pograničnoj Kareliji su stacionirani operativno-taktički kompleksi "Iskander-M", navode "Izvestija" pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane

Objavljeno: 22:41h

Ruska vojska je razmestila taktičke nuklearne komplekse na granicu sa Finskom, koja je u aprilu prošle godine postala članica NATO-a i odustala od neutralnog statusa, javljaju ruski mediji.

U pograničnoj Kareliji su stacionirani operativno-taktički kompleksi "Iskander-M", navode "Izvestija" pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

"Iskanderi", koji mogu da gađaju krstarećim i balističkim raketama, kao i da nose nuklearne bojeve glave, a postali su deo posebne raketne brigade, koja je zatim postala deo nedavno formiranog Lenjingradskog vojnog okruga (LenVO).

Takođe, u LenVO-u su 11. i 14. armijski korpusi, koji su bazirani u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti, rekli su izvori "Izvestija".

Formiranje raketne brigade je odgovor na ulazak Finske u NATO, izjavio je bivši komandant Baltičke flote, admiral Vladimir Valujev: sada se ruska granica sa zemljama Alijanse povećala za gotovo 1.300 km, a u sastav bloka su ušle najveće artiljerijske snage u Evropi, koje imaju 1.500 cevi, uključujući 700 haubica, 700 velikokalibarskih minobacača i 100 raketnih kompleksa.

Krajem prošle godine, Finska je potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa SAD. Američkim trupama je dostupno 15 objekata i zona gde će moći da čuvaju vojnu opremu i municiju. Među njima su četiri avio-baze, vojni luka i železnička pruga na severu zemlje. Skladišta za vojnu imovinu će biti smeštena duž puteva koji vode ka ruskoj granici.

Činjenica obnavljanja Leningradskog vojnog okruga, koji je ukinut tokom vojne reforme početkom 2010-ih godina, pokazuje da Kremlj priprema širokobrojnu vojnu operaciju protiv NATO-a u dugoročnoj perspektivi, pisali su u februaru stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW).

Donedavno, celu zapadnu granicu Ruske Federacije kontrolisale su snage Zapadnog okruga. To je razvodnjavalo "strateški fokus" ruskih snaga, napominje ISW.

Ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 26. februara Zapadni vojni okrug je podeljen na dva dela: sada će Moskovski kontrolisati granicu s Ukrajinom i Poljskom, dok će Lenjingradski kontrolisati severoistočnu granicu NATO.

To će pomoći vojsci da istovremeno kontroliše borbe u Ukrajini i zauzme strateške pozicije prema zemljama Severnoatlantskog saveza, smatraju u ISW.

Stručnjaci instituta takođe podsećaju da je odluku o formiranju Lenjingradskog vojnog okruga Kremlj objasnio ulaskom novih članica NATO-a - Finske i Švedske.

Bonus video:

08:23

OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA KADA JE RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE! Marinković tvrdi: Sada se krše sva pravila

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.