MAKRON PREVARIO PUTINA! Novi francuski predsednik napravio lažne mejlove kako bi navukao ruske hakere!
Foto: AP

ozbiljna mašinerija

MAKRON PREVARIO PUTINA! Novi francuski predsednik napravio lažne mejlove kako bi navukao ruske hakere!

Sada, međutim, neuspeh sa hakovanjem Makrona bi mogao da natera ruske hakere da poboljšaju svoje metode
Objavljeno:

Poslednjih dana dosta se pričalo o izborima u Francuskoj, novom predsedniku Emanuelu Makronu, njegovoj politici i životu, ali naravno i o samoj predsedničkoj kampanji.

On je ubedljivo slavio u drugom krugu 7. maja pobedivši predstavnika Nacionalnog fronta Marin Le Pen. Naravno, ni njihovi predsednički izbori nisu mogli da prođu bez priče o hakerima i napadima na mejlove.

Kao što je to bio slučaj sa izborima u SAD, i ovog puta je na meti bila Rusija i Vladimir Putin. Ipak, Njujork Tajms je objavio zanimljivu priču o tome kako su Francuzi uslepi da prevare Putina.

Kako se navodi, svi su znali da hakeri dolaze i bilo im je kristalno jasno šta treba da urade.

Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) u Vašingtonu videla je znake. Ali videli su ih i članovi tehnološkog tima Emanuela Makrona. Znajući šta se desilo u predsedničkoj kampanji u SAD, tim je napravio desetine lažnih imejl adresa, zajedno sa lažnim dokumentima, kako bi zbunio napadače.

Rusi, na drugoj strani, su bili u žurbi i pomalo aljkavi, ostavljajući trag dokaza koji nije dovoljan da se sigurno dokaže da su radili za vladu predsednika Vladimira Putina, ali koji sugerišu da su bili deo šire kampanje "informatičkog ratovanja".

foto: AP

Priča koju otkrivaju američki zvaničnici, stručnjaci za sajber-bezbednost i pomoćnici u kampanji samog Makrona, priča o tome kako je hakerski napad koji je trebalo da ugrozi najbitnije izbore u Frfancuskoj u poslednjih nekoliko decenija završio kao "ćorak" je podsetnik da sajber-napadi, iako mogu biti efikasni u remećenju rada iranskih nuklearnih elektrana, ili ukrajinske električne mreže, nisu "srebrni metak". U informatičkom ratu kakav vodi Rusija može se izaći kao pobednik, korišćenjem ranog upozoravanja i brzog otkrivanja.

Ali ovaj ishod teško da je bio osiguran u petak uveče, kad je ono što je opisano kao "masivni" hakerski napad odjednom ugrozilo šanse Emanuela Makrona da bude izabran za predsednika. Za američke i francuske zvaničnike, međutim, ovo teško da je bilo iznenađenje.

Svedočeći ispred Komiteta za oružane snage Senata u Vašingtonu u utorak, admiral Majkl Rodžers, direktor NSA, rekao je da su američke obaveštajne agencije videle kako se odvija napad, i da su obavestile svoje francuse kolege: "Gledajte, mi posmatramo Ruse. Gledamo kako buše vašu infrastrukturu. Evo šta smo videli. Šta možemo da uradimo da pomognemo?"

foto: Giphy

Ali osoblju u štabu Makrona u 15. arondismanu na kraju Pariza nije bila potrebna pomoć NSA, kako bi saznali da su postali mete. U decembru, pošto je postalo jasno da je bivši investicioni bankar i ministar finansija kandidat koji je najviše anti-ruski i najviše pro-NATO i pro-EU usmeren, počeli su da dobijaju "phishing" imejlove kojima je pokušano da se uđe u njihov sistem.

Ovi mejlovi su bili "visokog kvaliteta", rekao je Munir Mahdžubi, Makronov direktor za digitalne operacije. U mejlovima su bila stvarna imena članova tima kampanje, i na prvi pogled se činilo da mejlovi dolaze od njih. Zanimljivo, poslednji koji je primljen, nekoliko dana pre izbora, navodno je poslao sam Mahdžubi.

- Skoro da je bilo kao šala, kao da su nam pokazali srednji prst - rekao je Mahdžubi.

Poslednji mejl je preporučio onima koji su ga primili da downloaduju nekoliko fajlova kako bi se "zaštitili".

foto: Fonetap

Čak i pre toga, Makronov tim je počeo da traži načine da zagorča život ruskim hakerima, pokazujući nivo veštine i ingenijalnosti koji nije postojao u timu za predsedničku kampanju Hilari Klinton, i u Demokratskom nacionalnom komitetu, koji je imao minimalne bezbednosne mere i mesecima je ignorisao upozorenja FBI da im je kompjuterski sistem "probijen".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.