OVO BI MOGLO DA DOLIJE ULJE NA VATRU, POJAVILE SE NOVE TVRDNJE O UBIJENOM IRANSKOM GENERALU! Zbog njega se sve...
Mohamed Reza Zahedi, Foto: Fars News Agency / Zuma Press / Profimedia

TENZIJE NE JENJAVAJU

OVO BI MOGLO DA DOLIJE ULJE NA VATRU, POJAVILE SE NOVE TVRDNJE O UBIJENOM IRANSKOM GENERALU! Zbog njega se sve...

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su Zahedi i šest drugih zvaničnika iranskog režima

Objavljeno:

Koalicija saveta islamskih revolucionarnih snaga – organizacija sa bliskim vezama sa vrhovnim vođom Irana – u sredu je odala počast ubijenom iranskom general Mohamedu Rezi Zahediju zbog njegove ključne ulogu u napadu na jug Izraela 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca.

“Iran internešenel” je izvestio da je Koalicija saveta islamskih revolucionarnih snaga (poznata i po persijskom akronimu SHANA) odala počast Zahedijevoj “strateškoj ulozi u formiranju i jačanju fronta otpora kao i planiranju i sprovođenju oluje Al Aksa”.

Kako ukazuje “Jerusalim post”, Hamas zove svoj napad na Izrael 7. oktobra “operacijom Oluja Al Aksa”.

Prema iranskom mediju, saopštenje SHANA-e je “najjasnije priznanje iranske umešanosti u zločine u kojima je ubijeno 1.200 civila a više od 250 uzeto za taoce otkako je teroristička grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra”.

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su Zahedi i šest drugih zvaničnika iranskog režima.

"Ovo je u suštini zvanično priznanje"

Američki institut za istraživanje medija na Bliskom istoku (MEMRI) naveo je da je “ovo u suštini zvanično priznanje visoke ličnosti iranskog režima da je Iran zaista imao udela u planiranju i izvršenju napada 7. oktobra. ”

MEMRI je napomenuo da „Koalicioni savet snaga islamske revolucije predvodi Golam Ali Haddad Adel, savetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneja, kao i svekar Hamnejevog sina Mojtabe Hoseinija Hamneja. Takođe je član Saveta za ekspeditivnost i bivši predsednik Medžlisa (viša lokalna organizaciona jedinica islamske zajednice). Saopštenje od 3. aprila jasno ukazuje da je general Zahedi bio umešan u planiranje i izvođenje napada 7. oktobra,” kako se navodi.

Dok je Ali Hamnei porekao 10. oktobra da je Iran eksplicitno učestvovao u masakru, novo otkriće o Zahediju moglo bi da dolije ulje na vatru izraelskim ratnim planerima, ekspertima za borbu protiv terorizma i kreatorima politike o mogućem odgovoru o ulozi Irana u masakru i njegovim vazdušnim napadima na Izrael, navodi “Jerusalim post”.

Ali Hamnei
Ali Hamnei foto: ďż˝ Iranian Supreme Leader's Office via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

“Iran je unapred znao”

Kako je objavio “Volstrit žurnal”, Iran je unapred znao za invaziju 7. oktobra. Režim je nakon toga organizovao ulične proslave i lepio transparente koji su veličali napad na dan masakra.

Saed Lajlaz, bivši savetnik predsednika Mohameda Hatamija, rekao je u nedelju da “ako Izrael ili SAD odgovore na napade Islamske Republike, Islamska Republika će testirati svoju prvu nuklearnu bombu“, navodi “Iran internešenel”.

Bonus video:

04:51

IRAN JE NAJVEĆI SPONZOR TERORISTA, KINA IM RAZVIJA RAKETNI PROGRAM Pukovnik burno reagovao: Izrael se ponaša kao NATO 1999.

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.