TRAMPOV MASAKR: Amerika u šoku zbog otpuštanja Komija, ovo je novi Votergejt!
Foto: Reuters

traže novog direktora

TRAMPOV MASAKR: Amerika u šoku zbog otpuštanja Komija, ovo je novi Votergejt!

Komija je na dužnost 2013. imenovao Barak Obama, a mandat je trebalo da mu traje deset godina
Objavljeno: 10:09h

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da smeni direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija je šokantan potez koji povlači poređenje sa skandalom "Votergejt" koji je doveo do "impičmenta" tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona, piše danas agencija AFP.

Ova iznenađujuća odluka o smeni, jer je navodno loše rukovodio istragom o spornim mejlovima Hilari Klinton, praktično je bez presedana, jer je u istoriji tog biroa samo jedan direktor smenjen.

Istaknuti demokrata u Senatu Čak Šumer je ocenio da je Tramp napravio "veliku grešku".

POLITIČKI URAGAN U AMERICI: Tramp otpustio direktora FBI!

- Ovo nije slučajnost - naveo je Šumer.

Na to mu je odmah preko Tvitera uzvratio Tramp:

- Uplakani Čak Šumer je nedavno rekao: Nemam više poverenja u njega (Komija), a potom se ponaša tako ogorčeno.

Republikanski senator Ričard Bar je rekao da ga brine "tajming i razlozi" za smenu Komija, dok je njegov kolega Džastin Amaš pojedine delove Trampovog pisma upućenog Komiju nazvao "bizarnim".

AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umešanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventaulne Trampove veze. Kao prvi čovek FBI Komi je vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od Trampove inauguracije.

foto: Reuters

Bela kuća je saopštila da je potraga za novim direktorom FBI već počela. Osoba koju Tramp bude imenovao verovatno će imati veliki uticaj na napredovanje istrage i pitanje da li će javnost prihvatiti njen ishod.

Međutim, s obzirom na zabrinutost članova Kongresa iz obe stranke zbog Komijeve smene, malo je verovatno da će stalni direktor biti imenovan uskoro.

Novi direktor koga Tramp izabere mogao bi da utiče i na to da FBI potpuno odustane od istrage ili da je ne vodi tako agresivno kao Komi.

foto: Reuters

On ili ona mogu i da odluče da ne sarađuju u potpunosti sa istragama Kongresa koje se baziraju pak na informacijama dobijenim od FBI.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

- Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro - navodi se u pismu Trampa.

foto: Reuters

- Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona - naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

Ranije u utorak, FBI je obavestio Kongres da je Komi preuveličao ključni zaključak u istrazi imejlova demokrate Hilari Klinton u svom svedočenju pred Kongresom prošle nedelje, navodi Glas Amerike.

Biro je naveo da je Komi pogrešio kada je kongresnom odboru rekao da je saradnica Hilari Klinton, Huma Abedin, poslala "stotine i hiljade" mejlova tadašnje državne sekretarke, u periodu od 2009. do 2013. godine, svom suprugu od kojeg se sada razvodi, kongresmenu Entoniju Vineru.

foto: Reuters

Stvaran broj imejlova bio je znatno manji, naveli su zvaničnici FBI.

Komi je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klintonovu.

Prošlog jula, on je ocenio da je Klinton bila "izuzetno nesmotrena" u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.

Krajem oktobra, neposredno pre izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klintonove na Vinerovom kompjuteru.

Klinton smatra da je Komijeva novootvorena istraga tako blizu dana izbora 8. novembra jedan od razloga što je izgubila izbore.

Dva dana uoči izbora, direktor FBI rekao je da, nakon što su istražitelji pregledali novu grupu imejlova, nije otkriveno ništa novo i da je zadržan raniji zaključak da ne treba podizati optužnicu protiv Hilari Klinton.

foto: Reuters

"Njujork tajms" je Trampov iznenadni potez uporedio s čistkom koju je svojevremeno u ministarstvu pravosuđa proveo

Richard Nikson u jeku istrage u aferi Votergejt. Ta je čistka, u kojoj je smenjen i specijalni tužilac za Votergejt Arčibald Koks, postala poznata kao "Masakr subotnje večeri".

Komija je na dužnost 2013. imenovao Barak Obama, a mandat je trebalo da mu traje deset godina.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.