Trampova odluka razbesneće Erdogana: Stiže naoružanje kurdske milicije!
Foto: Reuters

odmah stupa na snagu

Trampova odluka razbesneće Erdogana: Stiže naoružanje kurdske milicije!

Ankara smatra da je YPG produžena ruka Radničke stranke Kurdistana (PKK), separatističke organizacije koja od 1984. vodi krvavu oružanu pobunu protiv turskih vlasti
Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je naoružavanje kurdske milicije YPG koja se bori protiv Islamske države u Siriji, saopštio je američki zvaničnik.

Međutim, ta odluka svakako neće biti dobro dočekana u Ankari, s obzirom da Turska smatra YPG terorističkom organizacijom.

- Odobreno je finansiranje pomoći YPG-u. Odobrenje stupa na snagu odmah, ali rok za isporuku još treba odrediti - dodao je neimenovani zvaničnik za "Njujork tajms".

POLITIČKI URAGAN U AMERICI: Tramp otpustio direktora FBI!

On nije precizirao tip oružja koje će biti upotrebljeno u pokušaju osvajanja Rake, uporišta ISIS-a u Siriji. Ta odluka Vašingtona u korist kurdskih milicija YPG (Jedinica zaštite kurdskog naroda), glavne članice Sirijskih demokratskih snaga (SDF), saveza kurdskih i arapskih boraca protiv džihadista, zasigurno će razbesniti Tursku, američku saveznicu u NATO.

foto: Reuters

Ankara smatra da je YPG produžena ruka Radničke stranke Kurdistana (PKK), separatističke organizacije koja od 1984. vodi krvavu oružanu pobunu protiv turskih vlasti.

Turska i njeni zapadni saveznici smatraju PKK terorističkom organizacijom. Nekoliko sati pre objave o snabdevanju oružjem YPG-a, američki državni sekretar za odbranu Džejms Matis izjavio je u Kopenhagenu da će se Sjedinjene Države pridružiti Turskoj u vojnim operacijama zauzimanja Rake.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.