Si Đinping se sastao sa Ma Jingđijuom
Foto: Kineska medijska grupa

POSLUŠAJTE

Si Đinping se sastao sa Ma Jingđijuom

Si je naveo da sunarodnici na dve obale tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji

Objavljeno:

Generalni sekretar CK KP Kine Si Đinping sastao se sa Ma Jingđijuom danas u Pekingu.

Si je naveo da sunarodnici na dve obale tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji. Kineska je nacija najveličanstvenija na svetu i ostvarila je dugoročnu fantastičnu civilizaciju bez presedana. Svaki Kinez bi trebalo da bude ponosan zbog toga. Duga istorija kineske nacije, koja traje u kontinuitetu duže od 5.000 godina, ukazuje na to da su se preci prošlih generacija preselili na Tajvan i napredovali, kao i da su se sunarodnici sa obe strane moreuza zajednički suprotstavili stranim uvredama i obnovili Tajvan. Razvoj kineske nacije obeležio je neraskidivu istoriju dve obale moreuza i istorijske činjenice da su rodoslovi sunarodnika sa obe strane moreuza povezani.

Sunarodnici na obe strane moreuza su Kinezi, nema nerešivih pitanja u srcima, ne postoji pitanje o kom ne može da se razgovara i nema nikakvih sila koje će nas razdvojiti. Inostrana intervencija ne može da spreči istorijski trend ujedinjenja države.

Mladi su nada države i budućnost nacije. Mladi ljudi sa obe strana moreuza moraju da jačaju svest i poverenje i da budu Kinezi, tako da zajedno ostvarjuju istorijsko dostignuće kineske nacije.

Si je istakao da sunarodnici na obe strane imaju zajedničku krv, kulturu i istoriju. „Što je još važnije, gajimo zajedničke odgovornosti i očekivanja prema naciji. Moramo da sagledamo situaciju odnosa između obe strane moreuza u pogledu zajedničkih interesa i dugoročnog razvoja kineske nacije“, naveo je Si. Prvo, moramo da čuvamo zajeničku kuću kineske nacije. Dakle, sunarodnici dveju obala moreuza moraju odlučno da se suprostave inostranim intervencijama u vezi sa separatistima.

Drugo, moramo zajedno da ostvarimo dugoročnu sreću kineske nacije. Uvek da držimo u srcu dobrobit tajvanskih sunarodnika i da najpre podelimo naše prilike modernizacije na kineskom modelu sa tajvanskim sunarodnicima. Treće, moramo da učvrstimo svest o zajednici kineske nacije. Četvrto, moramo čvrsto da ostvarimo veličanstveno podmlađivanje kineske nacije.

Kako je rekao Si Đinping, u okrugu Hualijanu na Tajvanu se dogodio zemljotres jačine 7,3 stepena, koji je doveo do gubitka života i finansijske štete. Si je izrazio saučešće poginulim sunarodnicima.

Ma je izrazio, odlučno suprotstavljanje „nezavisnosti Tajvana“ i insistiranje na „zajedničkom konsenzusu iz 1992. godine“ i rekao je da on predstavlja političku osnovu mirnog razvoja dveju obala tajvanskog moreuza. Narod na obe strana moreuza je kineski narod, koji mora da jača saradnju i komunikaciju i da nasledi kinesku civilizaciju.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.