BANDA BUGARSKIH KRIMINALACA OJADILA ZEMLJU ZA 53 MILIONA: Ovako su sproveli NAJVEĆU PLJAČU U ISTORIJI ZEMLJE
Stojan I Galina, Foto: Printscreen/Društvene mreže

BANDA

BANDA BUGARSKIH KRIMINALACA OJADILA ZEMLJU ZA 53 MILIONA: Ovako su sproveli NAJVEĆU PLJAČU U ISTORIJI ZEMLJE

Iskoristili su svoje nezakonito stečene dobitke da finansiraju luksuzni način života

Objavljeno:

Grupa od tri žene i dva muškarca napravila je u periodu od četiri i po godine hiljade lažnih potraživanja preko Univerzalnog kreditnog sistema, institucije koja vrši mesečne uplate nezaposlenima, koristeći identitete različitih osoba.

Tužioci su rekli da je grupa koristila sistem beneficija „kao bankomat“ i da je na jednom od zaplenjenih mobilnih telefona bio snimak na kojem se vidi kako prevaranti obasipaju svoj stan stotinama novčanica od 20 funti.

Iskoristili su svoje nezakonito stečene dobitke da finansiraju luksuzni način života, kupujući dizajnersku odeću, satove, pa čak i preskupi "audi" sportski automobil.

Na društvenim mrežama besramno su se razmetali skupim spa odmorima i postavljali snimke svojih odmora u inostranstvu.

Galina Nikolova (38), Stojan Stojanov (27), Cvetka Todorova (52), Đuneš Ali (33) i Patricija Paneva (26) su londonskom sudu priznali da su ukrali više od 50 miliona funti i izjasnili se krivim za prevaru.

Oni su takođe priznali da su počinili krivično delo pranje novca, prenosi BBC.

Ove tvrdnje su potkrepljene nizom falsifikovanih dokumenata, uključujući fiktivne ugovore o zakupu, falsifikovane platne liste i falsifikovana pisma stanodavaca, poslodavaca i lekara opšte prakse.

Galina Nikolova i Stojan Stojanov
Galina Nikolova i Stojan Stojanovfoto: Printscreen/Društvene mreže

Državno tužilaštvo tvrdi da, ukoliko bi im zahtev za povlastice bio odbijen, grupa bi pokušavala iznova sve dok ne dobije odobrenje.

Istraga je identifikovala tri "fabrike povlastica" u oblasti Vud Grin u severnom Londonu odakle potiču falsifikovani dokumenti neophodni za povlastice.

Preduzeća su tvrdila da pomažu ljudima da dobiju broj osiguranika i povlastica na koje imaju pravo.

Međutim, utvrđeno je da nakon što su su zahtevi za povlastice podnete preko ova tri izvora, oni bi dalji proces prepustili organizovanoj kriminalnoj grupi.

Kada su potraživanja podignuta, novac je opran oko brojnih bankovnih računa ili je podizan u gotovini.

Specijalni tužilac Državnog tužilaštva Ben Rid rekao je da je ovaj slučaj ''najveće krivično gonjenje za prevaru ikada pokrenuto pred sudovima u Engleskoj i Velsu".

- Optuženi su se urotili da počine prevaru u industrijskim razmerama protiv Univerzalnog kreditnog sistema. Podnoseći hiljade lažnih tvrdnji, organizovani kriminalci su se obogatili iz državnih fondova napravljenih da zaštite i pomognu najugroženijim ljudima u našem društvu - ocenio je Rid.

Ministarstvo za rad i penzije (DVP) saopštilo je da je banda ukrala 53,9 miliona funti koristeći "sofisticiranu kombinaciju legitimnih ličnih dokumenata i lažne dokumentacije kako bi izgledalo da imaju pravo na povlastice kada to nije bio slučaj''.

Jedan od članova kriminalne grupe, Ali, pobegao je u Bugarsku nakon što ga je policija uz oprez pustila na slobodu, a potom je izručen nazad u Veliku Britaniju.

Petoro bugarskih državljana će se naći pred sudom 28. maja kako bi im bila izrečena kazna.

Bahaćenje i skupa putovanja

Kada su se suočili sa velikom količinom inkriminišućih dokaza koji su uključivali šifrovane poruke, snimke bezbednosnih kamera, falsifikovane dokumente, zaplenjene digitalne uređaje i bankovne izvode, optuženi su na kraju priznali krivicu.

Dok su sprovodili svoju prevaru, Galina Nikolova je objavljivala na društvenim mrežama naizgled normalan način života, često pored jednog od svojih partnera u zločinu Stojanova.

Jednom prilikom tokom njihovog kriminalnog pohoda, par je viđen kako pozira u banji u Mančesteru. Drugom prilikom su viđeni kako zajedno odmaraju u Turskoj. Nikolova je podelila i slike buketa ruža koje joj je poklonila njena 'ljubav'.

Drugi snimci pokvarenog para prikazuju ih kako se maze na sofi ili uživaju u raskošnim putovanjima u Istanbul.

Bonus video:

00:27

FILMSKA OTMICA U BEOGRADU: Banda otmičara zatočila žrtve u kući, ruke im vezali lisicama, noge plastičnim uzicama!

(Espreso/Blic/DailyMail/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.