BUGASKA IMENOVALA PRELAZNU VLADU, IZABRAN PRIVREMENI PREMIJER: Evo kada će se održati glasanje, čeka se ovaj datum!
Rumen Radev, Foto: Profimedia

ODLUČENO

BUGASKA IMENOVALA PRELAZNU VLADU, IZABRAN PRIVREMENI PREMIJER: Evo kada će se održati glasanje, čeka se ovaj datum!

Bugarski predsednik je takođe pozvao na vanredno parlamentarno glasanje

Objavljeno: 11:03h

Bugarski predsednik Rumen Radev imenovao je prelaznu vladu ,a za privremenog premijera izabran je Dimitar Glavčev.

Radev je takođe pozvao na vanredno parlamentarno glasanje 9. juna — u isto vreme kada i izbori za Evropski parlament. Glasanje 9. juna biće šesto u tri godine za Bugarsku, koja se bori da održi stabilnu vladu.

Pregovori o novoj vladi propali su prošlog meseca kada je bivša komesarka EU Marija Gabrijel, koja je trebalo da postane premijer u, kako je trebalo da bude dogovorena rotacija vlade , povukla svoju nominaciju nakon mučnih pregovora između njene stranke desnog centra GERB i reformističke anti -korupcijski savez Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska (PP-DB).

Radev je tada optužio Glavčeva , bivšeg člana Gabrijelove stranke GERB, da je u roku od sedam dana formirao prelaznu vladu. Glavčev je krajem prošle nedelje predstavio sastav vlade, a privremeni kabinet je položio zakletvu na specijalnoj ceremoniji u utorak ujutru.

Denkov vodio vladu prvih devet meseci

Nikolaj Denkov, koji predstavlja Nastavljamo promene, vodio je bugarsku vladu prvih devet meseci planirane rotacije, sa Gabrijelom kao njegovim zamenikom i ministrom spoljnih poslova. On je podneo ostavku u martu, teoretski otvorivši put Gabrijelu da postane premijer u narednih devet meseci.

Ali Gabrijel, koja je prethodno vodila digitalne i inovacijske portfelje EU u dva mandata kao evropski komesar, rekla je da se povukla zbog „koordinisanog odbijanja“ 11 ministara da učestvuju u njenoj vladi koju je predložila „i nepostojanja dogovora tokom naknadnih pregovora. ”

U intervjuu za Fajnenšel tajms , odlazeći premijer Denkov je rekao da je korupcija u Bugarskoj utrla put ruskom mešanju i doprinela kolapsu vladajuće koalicije. Denkov, koji je vodio vladu manje od godinu dana, rekao je da je pokušao da se bori protiv korupcije i ruskog mešanja tokom svog mandata, jer su „povezani jedno sa drugim“.

„Mnogi ruski uticaj u prošlosti, na primer u energetskom sektoru, dolazio je kroz korupciju“, rekao je Denkov za list u intervjuu objavljenom u utorak.

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

(Espreso/ Politico.eu/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.