PRVI SNIMCI RAZORNOG ZEMLJOTRESA U NJUJORKU: Ovakav potres nije se dogodio više od 40 godina (VIDEO)
Foto: EPA ABIR SULTAN ap jabrili

DRAMATIČNO

PRVI SNIMCI RAZORNOG ZEMLJOTRESA U NJUJORKU: Ovakav potres nije se dogodio više od 40 godina (VIDEO)

Kako se vidi na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, čak i kućni ljubimci su skakali kada je počelo da trese

Objavljeno:

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihtera osetio se danas u Njujorku i širom severoistočnog dela Sjedinjenih Američkih Država. Epicentar je bio u Nju Džersiju, odnosno oko 75 kilometara zapadno od Njujorka i oko 80 kilometara severno od Filadelfije, javlja Asošijeted pres. Zbog zemljotresa je privremeno prekinuta Sednica Saveta bezbednosti UN o Gazi, a koja se održava u Njujorku.

Kako se vidi na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, čak i kućni ljubimci su skakali kada je počelo da trese. Lupanje i padanje slika sa zida su zabeleženi u jednom stanu u Njujorku, a sve je pratila jaka buka.

Građani su dobili obaveštenje da bi mogli uslediti novi potresi, ali očekuje se da oni budu slabiji od prethodnog.

Građani nekoliko američkih gradova su bili prilično zatečeni kada ih je zadesio zemljotres. Stanovnici pogođene oblasti ostavljaju svoja svedočenja na veb stranici EMSC-a:

"Bilo je veoma glasno. Istrčao sam iz kancelarije jer sam se plašio da bi se zgrada mogla srušiti ako bude gore".

"Oštećenja nije bilo, ali su svi ljudi u kući bili na drugom spratu i cela kuća se tresla, a nekoliko stvari je palo sa polica", "Probudila me je veoma jaka buka i moj krevet se tresao", "Kuća se tresla oko 10 sekundi".

"Cela kuća mi se tresla"

"Cela mi se kuća tresla. Mislio sam da će eksplodirati. Na sreću, nije bilo štete, ali je sila bila veoma intenzivna i šokantna. Nadam se da neće biti gore!"

"U Bridžvoteru blizu Baund Bruka, cela mi se kuća tresla, knjige su padale sa polica za knjige, mašina za pranje i sušenje veša dole su se kretala napred-nazad. Morao sam da se držim da bih održao ravnotežu. Trajalo je, pretpostavljam, 30 sekundi".

"Pristojno drhtanje, ali je trajalo samo nekoliko sekundi intenzivno, a zatim se nastavilo sa manje drmanja oko 10-15 sekundi. Ništa nije palo, ali mislim da bi bilo malo jače".

Prema navodima nadležnih službi, potres je moglo da oseti više od 42 miliona ljudi, uključujući stanovnike Baltimora, Filadelfije, Konektikata, pa čak i mesta udaljenih više od 300 kilometara od epicentra blizu granice država Masačusets i Nju Hemšir.

Vatrogasne službe u Njujorku saopštile su da za sada nemaju podatke o eventualnoj šteti.

Ovo je bio najjači zemljotres koji je pogodio Njujork od 1983. godine. Tada je bio 5, 1 Rihtera.

U Njujorku je 1995. godine dodata zakonska odredba o bezbednosti od zemljotresa, koji se primenjuje u građevinarstvu, ali većina zgrada je nikla pre toga, čak milion njih.

Bonus video: RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/24sedam/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.