DECENIJAMA SE PRETVARAO DA JE ŽENA, A NJEGOVA VEZA SA DIPLOMATOM GA JE KOŠTALA... Jedno i dalje NIKOME NIJE JASNO
Ši Pei Pu kao inspiracija filma M.Baterflaj, Foto: Printscreen/Instagram/ Rotten Tomatoes Classic Trailers

ZANIMLJIVOSTI

DECENIJAMA SE PRETVARAO DA JE ŽENA, A NJEGOVA VEZA SA DIPLOMATOM GA JE KOŠTALA... Jedno i dalje NIKOME NIJE JASNO

Ši Pei Pu bio je operski pevač koji je zbog svoje veze sa francuskim diplomatom postao špijun

Objavljeno: 16:12h

Ši Pei Pu bio je kineski operski pevač i glumac, a njegova fascinanta životna priča je postala glavna inspiracija filma "M.Baterflaj". Ova priča o velikoj ljubavi pevača i radnika u ambasadi postala je tema svih vesti, a detalji obmane i izdaje postale su izvor inspiracije za mnoga umetnička dela.

Rođen je 1938. godine u uglednoj porodici, otac mu je bio profesor, a majka učiteljica. Bio je najmlađe dete i imao je dve znatno starije sestre. Odrastao je u kineskom okrugu Hunan, gde je išao i na koledž, na kome je završio književnost. Upravo na ovom koledžu će naučiti francuski jezik, koji će mu u godinama koje slede biti veoma blizak. Tada počinje da piše predstave o radnicima, a potom i da radi kao profesor jezika za decu ambasadora u Pekingu.

Afera sa Bernardom Burskatom

Ši, tada 26, upoznaje Bernarda Burskota, koji je u to vreme zapošljen kao knjigovođa u Francuskoj ambasadi u Pekingu. Upoznaju se za vreme novogodišnje žurke i ubrzo započinju ljubavnu aferu. Međutim. Ši je krio nešto veliko. Ši je slagao Bernarda da je on žensko koje se pretvara da je muškarac zbog porodice, jer je njegov otac oduvek želeo sina. Bernard je u to i poverovao. Njihova ljubavna veza trajala je skoro dve decenije, a navodno je Bernard pomagao Šiju da špijunira za kineske obaveštajne službe. Tokom tih godina ukrao je 500 poverljivih dokumenata.

Njihov odnos je opstao i nakon što su Bernarda premestili u Ulambator, a jednog dana Ši se pojavio na vratima sa četvorogodišnjim detetom, tvrdeći kako je to njihov biološki sin.

Iako je sredio francuske papire, Bernard i Ši su uhapšeni u Francuskoj zbog špijunaže, kada je i otkrivena Šijeva velika laž.

Slomljeni Bernard, shvativši laž u kojoj je živeo pokušao je da izvrši samoubistvo, presekavši vrat, ali je preživeo.

Nakon hapšenja bili su glavna tema medija, a sve je zanimala njihova intrigantna ljubavna priča o identitetu, seksualnosti i izdaji.

Nakon što su ga otpustili iz zatvora, Ši je nastavio da bude pevač i piše scenarije, a njegov usvojeni sin Ši Du Du je ostao uz njega. Iako razočaran, navodno je Bernard ostao u povremenom kontaktu sa Šijem nakon saznanja, a njemu je Ši i izajvio večnu ljubav 2009. godine, neposredno pre svoje smrti.

Nakon što je umro, Bernard je samo kratko rekao:

"Toliko se ogrešio o mene i nije ga bilo briga. Sad bi bilo glupo da kažem da sam tužan zbog toga što se desilo."

Da li je Bernard znao?

Iako ne postoje dokazi da je Bernard znao za laž, postoje određene teorije kako je on svesno birao da ostane sa Šijem, iako je shvatio obmanu. Bernard je navodno i u prošlosti imao odnose sa muškarcima, naročito za vreme koledža.

Ono što je svima čudno je to kako je moguće da je 20 godina uspevao da sakrije svoj pol, a to je pitanje na koje nikad nećemo dobiti odgovor.

Ova priča je i inspirisala mnoga umetnička dela, ali i popularni film iz 1993. godine "M.Baterflaj" sa Džerijem Ijronsom i Džon Lonom u glavnim ulogama.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.