MAKRON POSLAO OŠTRU PORUKU PUTINU NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U MOSKVI: Pazite samo šta je rekao!
Makron poslao poruku, Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Rusija

MAKRON POSLAO OŠTRU PORUKU PUTINU NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U MOSKVI: Pazite samo šta je rekao!

Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno i za samu Rusiju i za njene građane da tu situaciju iskoristi da okrene protiv Ukrajine, istakao je Makron.

Objavljeno:

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da sve ukazuje da je napad u Moskvi, u kojem je poginulo 137 osoba, izvršila Islamska država i poručio Rusiji da bi bilo "cinično i kontraproduktivno" da za to krivi Ukrajinu.

Rusija je opovrgla navode SAD i drugih zemalja da je napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" izvela militantna grupa Islamske države, optužujući Vašington da time pokriva Ukrajinu.

"Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, a prema izvorima dostupnim našim (obaveštajnim) službama, kao i našim glavnim partnerima, sve ukazuje da je napad zaista podstakla jedna od grupa Islamske države," rekao je Makron danas, prenosi agencija Rojters.

"Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno i za samu Rusiju i za njene građane da tu situaciju iskoristi da okrene protiv Ukrajine," istakao je Makron.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

Predsednik Vladmir Putin nije javno izjavio da postoji povezanost terorista sa Ukrajinom, ali je rekao da su oni pokušali da nakon napada pobegnu u Ukrajinu. Putin je rekao da su "neki ljudi na ukrajinskoj strani" bili spremni da prevedu napadače preko granice.

Ukrajina je negirala bilo koju ulogu u terorističkom napadu, a predsednik Volodimir Zelenski je optužio Putina da pokušava da okrivi Ukrajinu za napad.

Makron je izjavio da je Islamska država, koja je preuzela odgovornost za pucnjavu u Moskvi, pokušala to isto da uradi i u Francuskoj. Makron je ovo izjavio prilikom posete Francuskoj Gvajani, nakon što je vlada, posle terorističkog napada u Moskvi u petak, podigla stepen bezbednosti na najviši nivo.

"Ponudili smo Rusiji da proširimo saradnju sa njihovom (obaveštajnom) službom i našim partnerima u regionu kako bi krivci pronađeni što je brže moguće i da tako nastavimo da se efikasno borimo protiv grupa koje su planirale napad na nekoliko zemalja," rekao je Makron.

Bonus video:

02:09

RUSIJA TUGUJE: Nastavlja se odavanje pošte ubijenima u masakru u Moskvi, NEPREGLEDNI REDOVI

(Espreso/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.