OVI PREDELI SU NA UDARU OLUJA: Tornado zapretio velikom aerodromu, više hiljade putnika ostalo je ZAROBLJENO
Foto: Printscreen/Twitter/@ReedTimmerAccu

STRAŠNO

OVI PREDELI SU NA UDARU OLUJA: Tornado zapretio velikom aerodromu, više hiljade putnika ostalo je ZAROBLJENO

Olujni sistem stigao je sa zapada

Objavljeno:

Snažne grmljavinske oluje obrušile su se danas na južne predele Floride i na Majami. Olujni sistem stigao je sa zapada, odnosno sa Meksičkog zaliva i doneo olujne kiše, grmljavinske procese, ali i ogromnu opasnost od tornada. Olujni sistem doneo je i vetrove od 80 km/h, koji su ponegde pričinili i materijalnu štetu.

Na jugu Floride palo je više od 120 litara kiše po kvadratnom metru kvadratnom, lokalne poplave.

Snažan grmljavinski sistem otkazao je i veliki broj letova sa aerodroma u Majamiju, a više hiljade putnika ostalo je zarobljeno.

U jednom trenutku oluje su izgledale tako da će svakog časa doći i do formiranja tornada.

Sport, Fudbal, Tornado
foto: Prinstcreen/Twitter/أرصاد قطر

Reč je o ogromnom olujnom sistemu, a on je danas zahvatio i zapadne predele Kube i glavni grad Havanu i donosi grmljavinske oluje slične onima na jugu Floride, pa čak i jače.

I na području zapadne Kube i Havane očekuje se da padne i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz olujni vetar i grad, a postojaće i opasnost od grada.

Inače, reč je o retkom sistemu u ovom delu sveta, odnosno o vantropskom ciklonu sa hladnim frontom, koji je ogromnom prostoru doneo snažne grmljavinske oluje i vrlo obilne padavine.

Da ne bude zabune, ovde nije reč o tropskom sistemu (uraganu), već o vantropskom sistemu karakterisčnom za umerene i naše širine, ali je dodatno ojačan, zbog toga što se javio u suptropskom i tropskom delu sveta.

Ovaj olujni sistem vezuje se i za hladni front, koji se prostire duž cele Istočne obale Atlantika od Kanade do Kube. Ova dugačka linija grmljavinske nestabilnosti duga je nekoliko hiljada kilometara i sada je odmaknula dalje na istok iznad Atlantika, istočnije od Istočne obale Amerike.

U narednim satima ovaj olujni sistem sa juga Foride i zapada Kanade premeštaće se preko Bahamskih ostrva, uz jake grmljavinske oluje i obilne padavine.

Inače, veći deo SAD već danina je na udaru snažnih grmljavinskih oluja i obilnih padavina, uz opasnost od tornada, dok je oblast Velikih jezera i jugoistok Kanade pogodila i snežma mećava.

I dok olujni sistem napušta Istočnu obalu Amerike, zapadnoj obali SAD približava se snažan ciklon sa Pacifika, koji će doneti obilne kiše i sneg, ali i olujne vetrove zapadnim predelima SAD.

Bonus video:

15:10

POPODNEVNI DNEVNIK 23.03.2024.

(Espreso/Telegraf/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.