BORELJ NIKAD OŠTRIJI: Evo ko će "popiti" sankcije zbog Navaljnog!
Žozep Borel, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

zamrzavanje imovine i zabrana putovanja

BORELJ NIKAD OŠTRIJI: Evo ko će "popiti" sankcije zbog Navaljnog!

Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja se odnose na 33 zvaničnika i dva zatvora, u kojima je bio Navaljni

Objavljeno: 16:38h

Evropska unija je danas uvela sankcije zvaničnicima ruskog pravosudnog i zatvorskog sistema koje smatra odgovornim za određivanje zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je prošlog meseca umro u zatvoru.

"Sporo ubijanje Alekseja Navaljnog od strane režima iz Kremlja je oštar podsetnik da oni potpuno zanemaruju ljudski život" - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u pisanoj izjavi.

Žozep Borelj
Žozep Boreljfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja se odnose na 33 zvaničnika i dva zatvora, u kojima je bio Navaljni.

"Obe kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mesta Navaljni je trpeo zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Borel je naveo u saopštenju da uvođenje sankcija pokazuje odlučnost Unije da vlast u Rusiji pozove na odgovornost za kontinuirano kršenje ljudskih prava u toj zemlji. Navaljni je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora kada je umro 16. februara. Ruski zvaničnici su saopštili da je umro prirodnom smrću, a u zatvoru je bio od januara 2021. kada se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima za šta je okrivio Kremlj.

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

(Espreso/ Beta/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.