DA LI ZNATE ISTINITU PRIČU O NASTANKU JEDNE OD OMILJENIH DEČIJIH KNJIGA? Za sve je zaslužna jedna bolesna devojčica
Pipi Duga Čarapa, Foto: prentscreen/youtube/Najlepsi sinhronizovani crtani filmovi

književnost kao lek

DA LI ZNATE ISTINITU PRIČU O NASTANKU JEDNE OD OMILJENIH DEČIJIH KNJIGA? Za sve je zaslužna jedna bolesna devojčica

Pipi je po svim svojim osobinama sasvim neobična devojčica, a priča o tome kako je nastala će vas raznežiti

Objavljeno: 16:53h

Jedna od omiljenih priča o devojčici sa pegicama i riđim pletenicama koje umesto da padaju, stoje ravno, obeležila je detinjstvo mnogima, međutim, da li znate kako je došlo do ideje za ovu priču?

Književna junakinja Pipi Duga Čarapa, punog imena Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump, jedna je od najpoznatijih devojčica u književnosti. Priču je napisala je Astrid Lindgren, književnica švedskog porekla. Knjige o Pipi Dugoj Čarapi prevedene su na 92 različita jezika.

Pipi je po svim svojim osobinama sasvim neobična devojčica. Posebno 1940-ih, kada su knjige štampane, mogla se čak smatrati kontroverznom: ona je najjača na svetu, ima pege na licu i njene riđe pletenice joj stoje ravno na glavi. Pored toga, nevaspitana je i nema životnog iskustva. Odrasla je bez roditelja i živi u kući zvanoj Vila Vilekula, zajedno sa svojim tačkastim konjem Malim Prijateljem i majmunom zvanim Gospodin Nilson. Njena majka je na nebu, a njen otac Efraim Duga Čarapa je kralj crnaca na pacifičkom ostrvu Kurekureduton. Od drugih dobara, poseduje kofer pun zlatnika.

Pipi iz istomenog filma
Pipi iz istomenog filmafoto: Printscreen/youtube/DJEČJISVIJET

Kako je nastala ova neobična priča o još neobičnijoj devojčici?

Kada se 1941. godine ćerka Astrid Lindgren, Karin, razbolela, majka bi joj svake večeri pred spavanje pričala priče o neobičnoj Pipi Dugoj Čarapi, čije ime je izmislila sama Karin.

Tako je Astrid, u večernjim časovima, kraj kreveta bolesne ćerke stvarala lik nekonvencionalne devojčice, Pipi, koja ne mari za uobičajene društvene norme i ponašanje dece i odraslih, ali je spremna da uvek pomogne, da svakog ugroženog odbrani.

Astrid je motiv Pipine snage unela u priču da bi podstakla svoje obolelo dete da se bori protiv bolesti. Kad je mala Karin ozdravila, postavila je majci jednostavno pitanje: zašto sve te neobične priče o vragolastoj Pipi ne uobliči u roman da bi se i sva druga deca radovala ovim avanturama. Na ovaj način je nastala knjiga "Pipi", objavljena 1945. godine.

Bonus video:

02:13

ZASADI DRVO: Ponosni smo na 6.700 posađenih sadnica samo u Beogradu!

(Espreso/SrbijaDanas/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.