"NAJDALJA PLANETA" SUNČEVOG SISTEMA PRVI PUT FOTOGRAFISANA NA DANAŠNJI DAN: Da li je išta što znamo o njoj ISTINA?
Površina Plutona, Foto: Printscreen Youtube

aSTRONOMIJA

"NAJDALJA PLANETA" SUNČEVOG SISTEMA PRVI PUT FOTOGRAFISANA NA DANAŠNJI DAN: Da li je išta što znamo o njoj ISTINA?

Bivša planeta predmet je priča od kako je zvanično izbačena 2006. iz Sunčevog sistema

Objavljeno:

Pluton je "bivša" planeta otkrivena 1930. godine, iako je prvi put fotografisana 19. marta 1915, čak 15 godina pre zvaničnog otkrića, za koje je zaslužan Klajd V. Tombo.

Međutim. svetom je odjeknula vest 2006 godine da ova nekad deveta planeta sunčevog sistema, više to nije. Ova odluka Međunarodne astronomske unije se dugo očekivala. Odluka je veoma kontroverzna, naročito u istraživačkoj instituciji sa sedištem u Flegstafu, gradu u američkoj državi Arizona, jer svako otkriće vezano za Pluton vezuje se za ovo mesto.

Kad su otkrili planetu Pluton, cela planeta je bila uključena u imenovanje, a za ime po kojoj je danas znamo zaslužna je 11ogodišnja devojčica Viniša Barni, koja je inspiracija za ime dobila iz rimske mitologije, po bogu Plutonu (pandan Hada). Za ovu ideju dobila je simboličnu nagradu od 5 funti (današnjih 300 dolara). Ono što je možda i uticalo da Pluton dobije ovo ime je i to što se početna slova podudaraju sa Persivalom Louelom, osnivaču Louel instituta, gde je Pluton i otkriven.

Pluton je ujedno j najhladnija planeta (ili je to bila) često se i naziva ledeni Pluton, a njegova temepratura (-230 stepeni Celzijusa) je toliko niska da svi površinski objekti na njemu postaju led.

Najudaljenija planeta, ili ipak ne?

Kada smo učili da nabrajamo planete, Pluton smo stavljali na zadnje mesto zbog njegove najveće udaljenosti od Sunca. Doduše, to nije sasvim tačno. Kako Plutonova orbita ima eliptičan oblik, tako se i njegova pozicija u Sunčevom sistemu menja, te je on u periodu od 1979. do 1999. bio bliži Suncu od Neptuna. I iako je najveći deo vremena iza Neptuna, njegova specifična orbita je razlog za to povremeno "stizanje"

Patuljasta planeta Pluton
Patuljasta planeta Plutonfoto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Poput Venera i Urana, Pluton ima retrogradnu rotaciju, što znači da se okreće u suprotnom smeru u odnosu na Zemlju, od istoka prema zapadu.

Smanjivanje ranga Plutona na patuljastu planetu, a njen identifikacioni broj je 134340.

Međutim, zbog čeka je Pluton prestao da bude planeta?

Planete se definišu sledećim kriterijumima:

  1. Mora kružiti oko Sunca
  2. Mora imati dovoljnu veličinu da njena gravitacija oblikuje sferni oblik
  3. Planeta mora očistiti orbitu od drugih objekata

Pluton, iako zadovoljava prva dva kriterijuma, ne zadovoljava treći, jer deli svoju orbitu sa drugim ledenim objektima koje ne može da ukloni, i zbog toga su odlučili da se njegov status mora degradirati.

Kada je pluton degradiran, reč godina je bila prikladna dešavanju, i bila je - plutoed. Značenje reči je takođe prikladno - degradiranje/obezvređivanje nečega.

Iako jeste degradiran u patuljastu planetu, Pluton i dalje predstavlja veliki deo astronomije i ljudskih otkrića 20og veka. Međutim, neophodno je klasifikovati planete i nebeska tela, kako bismo mogli naći sličnosti i razlike unutar iste vrste.

Bonus video:

04:26

ČUVENI METEOROLOG POTVRDIO: OD SVETOG ILIJE SUNCE SVE MILIJE Nedeljko Todorović otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.