JEDNA IZGUBILA TITULU, DRUGA KRENULA U VOJSKU, A ZBOG TREĆE GORI PLANETA: Ko su princeze koje su ZAPANJILE svet?
Princeze, Foto: Andrew Matthews Pool Photo via AP, EPA KIMIMASA MAYAMA, Britta Pedersen dpa via AP, AP Photo Scott Garfitt, EPA VALERY HACHE

Monarhija

JEDNA IZGUBILA TITULU, DRUGA KRENULA U VOJSKU, A ZBOG TREĆE GORI PLANETA: Ko su princeze koje su ZAPANJILE svet?

Britanija, Švedska, Japan, Španija... ovo su samo neke zemlje koje su i dalje monarhije, a ovo je priča o njihovim princezama

Objavljeno: 15:37h

Monarhija postoji vekovima unazad, a smenom generacija pojavljuje se sve više mladih i lepih devojaka koje su, bilo zbog svog bračnog partnera, bilo zbog svoje porodice, u centru javnih zbivanja. One su princeze, kraljice, žene kojima sve male devojčice zavide i kojima se ugledaju. Ovo su neke od najpopularnijih princeza, ali i kraljica, na svetu.

Princeza Kejt od Velsa

Uvek smerna, savršeno skockana i nasmejana Kejt postala je glavna tema kako britanskih, tako i svetskih novina. Princa je upoznala još u mladosti, a ovaj par delovao je od prvih dana srećno i zaljubljeno. Prvo su bili prijatelji, kolege sa fakulteta, međutim, jednim njenim autfitom se sve promenilo. Kasnije se ispostavilo da je ovaj momenat bio presudan za njihov odnos.

Nakon što su započeli vezu, bili su skladan par koji se često mogao videti u izlascima, šetnjama i kraljevskim dužnostima. Svoju ljubav su krunisali brakom 2011. godine, a prva kruna njihove ljubavi su troje dece Džordž, Lui i Čarlot.

1 / 6 Foto: EPA/ROLF VENNENBERND

Princ Vilijam je prvi u liniji da nasledi svog oca Čarlsa i da sedne na presto Velike Britanije, čime bi Kejt, postala kraljica. A onda se desilo nešto što je uzburkalo javnost. Kejt Midlton je 16. januara podrvgnuta operaciji abdomena u Londonu, od tada traje serija misterija i nagađanja o njenom stanju. Skandali sa fotošopiranim slikama pogoršali su situaciju sa teorijama zavera i već ostavljaju posledice po reputaciju dvora. Princeza bi od Uskrsa trebalo da se vrati dužnostima.

Mekan Markle, vojvotkinja od Saseksa

Partimanijak i glumica? Ova priča ne bi bila ništa čudno da se ne radi o britanskom princu. Ovo poznantsvo je započelo preko društvenih mreža i preuzrokovalo je mngoo negodovanja. Kako je Megan javna ličnost, glumica i ima brak iza sebe, mnogi se nisu slagali da ovaj par treba da opstane. Međutim. venčali su se 2018 godine, a godinu kasnije dočekali svoje prvo dete Arči, a potom i ćerku, Lilibet.

Žena princa Harija, nekad popularna glumica poznata po serji "Suits" je jedna od najpopularnijih članova monarhija sveta. Njeno neprestano pričanje o tome kako stvari funkcionišu u monarhiji, ali i napuštanje kraljevske porodice. Megan i Hari su napustili aktivne dužnosti u porodici.

1 / 5 Foto: WPA-Pool / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pregovarali su sa kraljevskom porodicom i nakon dogovora su se preselili iz Velike Britanije u Ameriku, gde se bave medijskim, humanitarnim i producentskim radom. Velika pompa je nastala kada su objavili dokumentarac Hari i Megan na Netfliksu, gde su javno pričali o svemu šta se dešava iza scene.

Princeza Šarlin od Monaka

Bivša sportiskinja koja je postala princeza? Ova priča o ljubavi između talentovane plivačice, učesnice na Olimpijskim igrama, i kneza Alberta od Monaka, započela je spontano, kada su se upoznali na plivačkom takmičenju u Monaku. Sin princa Renijea i Grejs Keli bio je opčinjen mladom plivačicom, te su otpočeli vezu koja je prerasla u brak 2011 godine. Imaju blizance Gabrielu i Žaka, ali malo toga se zna o njihovom privatnom životu.

Prelepa princeza Šarlin i knez Albert
Prelepa princeza Šarlin i knez Albertfoto: Profimedia

Šarlin se ne pojavljuje previše često na javnim događajima, a kad je to slučaj, većinom se radi o humanitarnim dešavanjima. Iako vode dosta miran život, to ne znači da su uspeli da pobegnu od medijskih spekulacija. Svakako jedna od najpoznatijih je ona iz 2011. godine, kada se pričalo da je Šarlot želela da pobegne iz Monaka, pre svog venčanja. Ovo su kasnije demantovali, ali mnoge novine su izveštavale o ovom burnom dešavanju.

Princeza Viktorija, prestolonaslednica Švedske

Do sad smo pomenuli princeze koje su ovu titulu dobile svojim bračnim statusom, međutim, da li znate ko je princeza Viktorija, prestolonaslednica Švedske? Prvo dete kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske, Viktorija je prva u redu za presto. Završila je obuku za prestolonaslednika, a o njenoj reputaciji postoje samo reči hvale.

Princeza Viktorija
Princeza Viktorijafoto: AP

Njen ugled i držanje mnogo su uticali na poštovanje javnosti i naroda Švedske. Uprkos toe što ima brata, kralj Gustaf je upravo svoju najstariju ćerku imenovao za naslednika, čime je pokazao promene u švedskoj i društvu. Udala se 2010. godine i sa svojim suprugom Danijelom, fitnes trenerom, ima dvoje dece.

(Bivša) Princeza Mako

Iako je u nekim monarhijama dozvoljeno da se princeza uda za običnog čoveka, to nije slučaj sa Japanom. Japanska princeza Mako,najstarije ćerke princa Fumihita i princeze Kiko, udala se za Keija Komuroa, ali je tako izgubila i svoju kraljevsku titulu. Kei i Mako su se upoznali tokom fakulteta i, iako svesna da je u japanskoj tradiciji zabranjeno da se princeza uda za nekoga ko nema kraljevsko poreklo, odlučila je da da svoju titulu i ode za svojom ljubavlju. Mako je preskočila i uobičajene obrede vezane za kraljevsko venčanje i odbila isplatu od oko 1,3 miliona dolara koja se daje ženskom članu carske porodice po udaji.

Princeza Mako
Princeza Makofoto: Profimedia

Princeza Haja bint Husein

Princeza Haja je druga žena vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašid Al Maktuma, ali i sestra jordanskog kralja Abdulaha II. Njihov brak je bio kratkog veka, te je ona 2019. godine pobegla od muža u Nemačku gde je dobila azil. Ovaj postupak prouzrokovao je veliki medijski interes, naročito kad se u to uključi i parnica oko njihovo dvoje dece, princeze Jalile i princa Zahjeda.

Princeza Haja
Princeza Hajafoto: Harper's Bazaar Arabia/youtube/printscreen

Haja trenutno živi nedaleko od doma princa Vilijama i Kejt Midlton, a dugo je isticala kako se boji za svoj život.

Kraljica Ranija od Jordana

Kraljica Ranija je žena gorepomenutog kralja Abdulaha II. Ono što ovu prelepu kraljicu čini specifinčnom je njen moderan stav, te njena odeća nije tradicionalna arapska, a često nosi i farmerke i simbol je za modu i stil.

Kraljica Ranija
Kraljica Ranijafoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ona i Abdula imaju četvoro dece, a njen kraljevski status joj je pružio dosta poznanstava i pažnje javnosti, koju koristi da podigne svest o humanitarnim organizacijama kojima se bavi. Strastvena je u suzbijanju siromaštva, ali i pitanju obrazovanja devojčica, čime je stekla naklonost sveta.

Princeza Leonora

Najstarija ćerka kralja Filipa VI i kraljice Leticije, prva je u liniji za tron Španije. Međutim, ova mlada devojka, rođena 2005. godine, je veliku pažnju javnosti privukla kada je krenula vojnu obuku.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook/PrincessLeonor

Ona će poput svog oca završiti trogodišnju vojnu obuku, koju je otpočela prošle godine. Lepa princeza je tema španske javnosti, a u vojnoj školi tvrde da se pokazuje kao odličan đak i prava budućnost monarhije.

Bonus video:

10:04

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.