ŽENE KOJE SU MENJALE ISTORIJU: Kako su Luksemburg i Cetkin postale simbol borbe potlačenih?
Klara Cetkin i Roza Luksembrug, Foto: Vikipedija/ Međunarodni dan žena

8. mart

ŽENE KOJE SU MENJALE ISTORIJU: Kako su Luksemburg i Cetkin postale simbol borbe potlačenih?

Borbene Luksemburg i Cetkin ostavile su traga u promeni pozicije radnih žena i muškaraca u sistemu

Objavljeno: 17:59h

Dve najznačajnije komunistkinje, borkinje za ženska prava i aktivistkinje s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, Roza Luksembrug i Klara Cetkin, doprinele su koliko toliko poboljšanju pozicije potlačenih grupa u kapitalizmu.

Roza Luksemburg rođena je 5. marta 1871. godine u Zamošću. Bila je aktivna u internacionalnom socijalističkom pokretu, pisala je i borila se za bolja prava radnica i radnika, ali je vodila i jaku antiratnu propagandu. Suprotstavljući se revizionističkoj struji unutar nemačke Socijaldemokratske partije (SPD), čija je bila članica kada se preselila u Nemačku, Luksemburg je postala jedna od osnivačica Komunističke partije Nemačke (KPD) 1919. godine.

Roza Luksemburg, borkinja za prava radnica i radnika
Roza Luksemburg, borkinja za prava radnica i radnikafoto: Vikipedija/ Roza Luksemburg

Njena bliska prijateljica, takođe komunistkinja i istaknuta borkinja za prava žena, Klara Cetkin 5. jula 1857. godine u Viderau. Školujući se za učiteljicu, brzo je došla u dodir sa proleterskim idejama, a zajedno sa Luksemburg u SPD-u se suprostavila revizionističkim idejama Eduarda Bernštajna.

Klara Cetkin
Klara Cetkinfoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Cetkin je organizovala proslavu prvog „Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911. godine u Nemačkoj, insistirajući da se praznik obeležava u znak sećanja na borbe radnica za potpunu ravnopravnost između muškaraca i žena u sistemu.

Iako, Luksemburg i Cetkin treba da budu pominjane svaki dan, 8. mart je pravo vreme da se istakne borba ovih žena umesto da se podilazi konzumerizmu.

Bonus video:

01:34

JUGOSLAVIJA PRVA POKRENULA GRADNJU TEHNOLOGIJA U ORGANIZAM! Ilon Mask ugradio čip u ljudski mozak: Ovo je stanje testiranog čoveka

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.