MAFIJAŠI SIPALI OVO U VINO SVEŠTENIKU: On osetio čudan miris, za dlaku ovako izbegao smrt (VIDEO)
Sveštenik, Foto: Printscreen/ILCRISTALLOVIBO / YOUTUBE

istraga

MAFIJAŠI SIPALI OVO U VINO SVEŠTENIKU: On osetio čudan miris, za dlaku ovako izbegao smrt (VIDEO)

Mafijaši pokušali da otruju italijanskog sveštenika izbeljivačom

Objavljeno:

Italijanski sveštenik Feliće Palamara hteo je da popije vino iz pehara tokom nedeljne mise u Crkvi svetog Nikole od Panakonija u Česanitiju ali je osetio čudan miris.

Misa je prekinuta, a laboratorijski nalazi su potvrdili da se u piću nalazio izbeljivač, zbog čega je policija započela istragu. Policija je odmah uzela u proveru sigurnosnih kamera kako bi identifikovale ko je kontaminirao vodu i vino.

Palamara je često govorio protiv Ndrangete, najmoćnije i najbogatije kalabrijske mafije koja kontroliše evropsku trgovinu kokainom. Kaže da je od ranije izložen pretnjama i zastrašivanjima, a nedavno su mu mafijaši zapalili i automobil. Gradsko veće Česanitija je nedavno raspušteno zbog infiltracije Ndrangete, piše Gardijan.

Sveštenik je dobio policijsku zaštitu, a na društvenim mrežama je napisao: "Moje oružje je ljubav, moj štit praštanje, moj oklop milost. Neću razmišljati o preprekama niti će me uplašiti tama."

Inače Palamara nije jedini lokalni sveštenik na meti mafijaša. Franćesko Pontoriero iz župe San Basilio Magno našao je mrtvu mačku pod haubom svog auta. Za sveštenike u Italiji nije neuobičajeno da žive uz policijsku zaštitu. Mauricio Patrićelo, sveštenik u Kaivanu kod Napulja, koji se godinama bori protiv mafijaškog kriminala, ima dva telohranitelja.

Ndrangeti je zadat udarac u novembru kada je više od 200 mafijaša, političara, javnih zvaničnika i biznismena osuđeno na ukupno 2.200 godina zatvora zbog zločina u vezi sa mafijom na vrhuncu najvećeg krivičnog suđenja u Italiji za poslednjih više od 30 godina.

Dugotrajno "maksi-suđenje" podiglo je poklopac na dubokom nivou dosluha između 'Ndrangete i elemenata ekonomije i države. Optuženi su osuđeni za širok spektar krivičnih dela, od ubistva i trgovine oružjem do iznude, lihvarstva, trgovine drogom i pranja novca. Suđenje je bilo toliko veliko da je morala biti izgrađena specijalna sudska zgrada unutar bivšeg telefonskog centra u kalabrijskom gradu Lamezia Terme.

Ali, analitičari su sve vreme upozoravali da su u suđenju učestvovali mafijaši iz samo jednog dela Kalabrije i da nema šanse da dovede do smrti 'Ndrangete, koja se proširila daleko izvan svojih kalabrijskih korena i sada ima interese širom sveta, od Kanade i Južne Amerike do Australije. Veruje se da ima godišnji prihod od oko 50 milijardi evra, od čega je najveći deo od trgovine kokainom.

Bonus video:

00:34

Hapšenje za teško ubistvo u Zemunu

(Espreso/Gardijan/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.