DOŠLO JE DO VELIKE PROMENE: Palestina donela ZNAČAJNU odluku, svi detalji TRANSPARENTNI
Mohamed Štajeh, Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

palestina

DOŠLO JE DO VELIKE PROMENE: Palestina donela ZNAČAJNU odluku, svi detalji TRANSPARENTNI

Da bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca, Mohamed Štajeh je dao ostavku

Objavljeno:

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je danas da je podneo ostavku i preneo svoju odluku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Štajeh je istakao da je podneo ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu u vreme kada su se međunarodni napori intenzivirali sa ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom posle rata.

Palestina
Palestinafoto: EPA Isaac Fontana

Podsećamo, Štajeh je sukobe svojevremeno istakao kako bi poželjan ishod sukoba bio da militantna grupa Hamas, koja kontroliše Gazu, postane mlađi partner Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Štajeh je tada rekao da će koalicija imati za cilj izgradnju nove nezavisne države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

"Ako su oni (Hamas) spremni da se dogovore i prihvate političku platformu PLO, onda će biti prostora za razgovor. Palestince ne treba deliti", rekao je tada Štajeh.

Komentarišući tu ideju, Netanjahu je odbacio palestinsku upravu kao rešenje.

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

(Espreso/Reuters/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.