POLJOPRIVREDNICI IZ 10 ZEMALJA BLOKIRALI GRANIČNI PRELAZ!
Traktori, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

JAČA NEZADOVOLJSTVO

POLJOPRIVREDNICI IZ 10 ZEMALJA BLOKIRALI GRANIČNI PRELAZ!

Protesti poljoprivrednika iz 10 zemalja EU danas su duž čeških granica

Objavljeno:

Poljoprivrednici iz Češke, Slovačke i osam drugih evropskih zemalja protestuju danas duž čeških granica, blokirajući pojedine prelaze i zahtevajući smanjenje birokratskih procedura i promene u politici EU prema farmerima.

Poljoprivrednici su blokirali prelaz Hodonin-Holić na češko-slovačkoj granici stotinama traktora, a na protestu su viđeni i mađarski farmeri. Češki i poljski farmeri takođe su delimično blokirali granični prelaz u severoistočnom delu Češke, gde je na desetine traktora parkirano pored puta, javila je češka novinska agencija CTK.

Češka agrarna komora saopštila je da 3.000 traktora učestvuje u protestima samo u Češkoj, preneo je Rojters. Slovački farmeri su se na traktorima vozili i kroz slovački glavni grad, Bratislavu.

Protesti
Protestifoto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Današnje proteste na granicama pokrenula je Češka agrarna komora koja je pozvala druge zemlje centralne Evrope da se pridruže.

Poljoprivrednici se protive i politici EU koja traži ograničenja u upotrebi hemikalija u oblasti poljoprivrede i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, što proizvode evropskih farmera čini skupljim od onih koji se uvoze iz zemalja koje nisu članice Unije.

U protestu učestvuju poljoprivrednici iz 10 zemalja EU, od centralne Evrope do Baltika i Balkana, saopštili su organizatori. Poljoprivrednici širom Evrope pojačavaju proteste ove godine, uključujući Poljsku, Francusku, Nemačku, Španiju i Italiju, zbog niskih otkupnih cena, visokih troškova proizvodnje, jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz uvoza.

Bonus video:

00:30

Protest Inicijative Proglas

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.