OTKRIVENA PISMA NAVALJNOG IZ ZATVORA, POSLEDNJE POSLAO 3 DANA PRE SMRTI! U jednom se dotakao TRAMPA, ovo su DETALJI
Aleksej Navaljni, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

obelodanjeno

OTKRIVENA PISMA NAVALJNOG IZ ZATVORA, POSLEDNJE POSLAO 3 DANA PRE SMRTI! U jednom se dotakao TRAMPA, ovo su DETALJI

Svoju kaznu zatvora nazvao je "svemirskim putovanjem", najviše vremena provodio je u samici, a otkrio je i da je u međuvremenu ostao bez tri advokata koji su uhapšeni zbog optužbi za udruživanje u ekstremističku grupu

Objavljeno:

Smrt Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru i dalje izaziva najveću pažnju u svetu, a "New York Times" je imao uvid u njegova poslednja pisma koja je napisao. Pisma su pisana dok je bio u ruskom zatvoru u Sibiru, a poslednje je poslao 13. februara novinaru Sergeju Parhomenku.

Opisivao je svoj život iza zatvorskih rešetaka: koje knjige je čitao, kako su mu izgledali dani, a iz njih se vidi da je bio i u toku sa najvažnijim događajima u svetu. Navaljni je u pismima otkrio da je pročitao 44 knjige na engleskom jeziku za godinu dana, bio je aktivan na društvenim mrežama i spremao se za sve što dolazi.

Svoju kaznu zatvora nazvao je "svemirskim putovanjem", najviše vremena provodio je u samici, a otkrio je i da je u međuvremenu ostao bez tri advokata koji su uhapšeni zbog optužbi za udruživanje u ekstremističku grupu.

 Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: EPA-EFE/YEVGENY FELDMAN

Navaljni je mogao da se dopisuje sa ljudima koji su to želeli, morali su da plate 40 centi preko određenog sajta. Pisma su prolazila cenzuru pre nego što su završavala u rukama Navaljnog.

U prvom pismu fotografu Evgeniju Feldmanu, Navaljni je izrazio zabrinutost zbog politike koju zagovara bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp. Tema drugog pisma je bila takođe Donald Tramp i zdravstveno stanje Džozefa Bajdena.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: AP

Jedno pismo bilo je poslato medijskom preduzetniku Krasilščiku koji je sada u izgnanstvu u Berlinu. Pisao mu je o saslušanjima o krivičnim postupcima koje je pokretala Rusija kako bi mu produžila kaznu zatvora.

Sa Navaljnim se dopisivala i Keri Kenedi, aktivistkinja za ljudska prava i ćerka Roberta F. Kenedija koji je ubijen 1968. godine. Navaljni joj je naveo da je plakao više puta kada je čitao knjigu o njenom ocu.

Kada je Navaljni premešten u zatvorsku koloniju IK-3 kod Arktičkog kruga, komunikacija sa spoljnim svetom drastično je opala. Novinar Sergej Parhomenko je primio pismo 13. februara u kojem je Navaljni govorio o knjigama, naveo je da ima pristup samo ruskim klasicima.

Bonus video:

06:30

NAVALJNI BIO NEBITAN POLITIČAR, OSVAJAO 2% NA IZBORIMA! Analitičar tvrdi: Zapad ga je NAMERNO NAPRAVIO VOĐOM OPOZICIJE

(Espreso/ Mondo/ New York Times/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.