Vang Ji: Kina čvrsto stoji kao stub stabilnosti u turbulentnom svetu
Vang Ji, Foto: Kineska medijska grupa

kina

Vang Ji: Kina čvrsto stoji kao stub stabilnosti u turbulentnom svetu

Vang je rekao da će se Kina založiti za stabilan razvoj odnosa sa Rusijom i promovisati stratešku stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu i svetu na slobodi, a istovremeno će se pridržavati partnerstva Kine i EU

Objavljeno:

Kina će uvek održavati kontinuitet i doslednost svoje glavne politike i čvrsto stajati kao stub stabilnosti u turbulentnom svetu, bez obzira na to kako bi međunarodni pejzaž mogao da se promeni, izjavio je u subotu kineski ministar inostranih poslova Vang Ji.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kazao je da će Kina biti snaga za stabilnost u insistiranju na saradnji velikih zemalja.

„Kina će raditi sa Sjedinjenim Državama na implementaciji zajedničkih shvatanja do kojih su došla dvojica šefova država kako bi bilateralne odnose pogurala napred na pravom putu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i pobedničke saradnje“, kazao je Vang u govoru na 60. Minhenskoj mirovnoj konferenciji.

Vang je rekao da će se Kina založiti za stabilan razvoj odnosa sa Rusijom i promovisati stratešku stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu i svetu na slobodi, a istovremeno će se pridržavati partnerstva Kine i EU.

„Kina insistira na nemešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja i protivi se nametanju sopstvenog gledišta drugima. Ona se pridržava pravednih i objektivnih pristupa umesto da traži sebičnu korist“, rekao je „Kina je voljna da radi sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije na bržem tempu kako bi se unapredile konsultacije o Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru, kao i promovisala pomorska saradnja i zajednički razvoj“.

Vang je istakao da će Kina biti snaga za stabilnost u unapređenju globalnog upravljanja i dodao da Kina podržava autoritet i suštinski status Ujedinjenih nacija, kao i primarnu ulogu Saveta bezbednosti u pitanjima mira i bezbednosti.

„Kina jača solidarnost i saradnju na Globalnom jugu i nastoji da unapredi zastupljenost i glas zemalja u razvoju u globalnim poslovima. Kina pruža svetu više javnih dobara i daje sopstveni doprinos hvatanju u koštac sa globalnim izazovima“, zaključio je Vang.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.