SA SEVERA EVROPE STIŽE SNAŽAN CIKLON KOJI ĆE DONETI I DO 20 CM SNEGA: Evo koji delovi kontinenta će se ZABELETI
Sneg, Foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

zima još nije gotova

SA SEVERA EVROPE STIŽE SNAŽAN CIKLON KOJI ĆE DONETI I DO 20 CM SNEGA: Evo koji delovi kontinenta će se ZABELETI

U pojedinim predelima očekuju se ledena kiša i olujni udari vetra od 70 km/h

Objavljeno:

Danas se preko severa Evrope premešta ciklon, a u sklopu njega i snažna oblačnost sa padavinama, uz vetrovito vreme. U nastavku dana ovaj ciklon doneće obilnu kišu južnim predelima Švedske i Finske gde je otoplilo, kao i južnom delu Baltika, dok se severnije očekuje obilni sneg. Očekuju se jaki, na udare i olujni vetrovi, uz ogromne talase na Baltiku.

U naredna 24 sata ovaj ciklon nastaviće put preko Baltičkog mora dalje severoistoku Evrope, da bi se tokom vikenda ciklon svojim centrom kretao preko severa Rusije.

Sneg
Snegfoto: AP/Don Campbell/The Herald-Palladium

Nakon Skandinavije, Finske i oblasti Baltika, ciklon će tokom vikenda doneti obilne snežne padavine severnim predelima Rusije, uz jake i olujne vetrove od 60 km/h, pa se očekuju snežna mećava i vejavica.

Inače, u sklopu ciklona premešta se i hladni front, koji centralnim predelima Evrope prolazno donosi kišovito vreme, uz jake vetrove. Ovaj hladni front tokom vikenda doneće prolazne snežne padavine i ostalim predelima evropskog dela Rusije, a snežna oluja pogodiće i Moskvu, uz jake vetrove i novih desetak centimetara snega.

Najobilniji sneg očekuje se na severoistoku Evrope, pa će tako od centralnih predela Švedske preko centralnih i severnih predela Finske do severa Rusije da padne i više od 20 centimetara snega.

Na jugu Finske i na severozapadu Rusije, naročito na širem području Helsinkija i Sankt Peterburga očekuje se nevreme u vidu obilnije kiše i snega, a biće uslova i za ledenu kišu. Povremeno će duvati olujni vetrovi sa udarima od 60-70 km/h.

Ovaj ciklon doneo je danas severnim i istočnim predelima Evrope otopljenje i porast temperatura i potisnuo je ledeni vazduh dalje na istok i severoistok. Nakon što centar ciklona bude odmaknuo dalje na istok, u zadnjem delu ciklona iz severnih predela očekuje se prodor hladnije vazuduše mase, uz zahlađenje.

Zima
Zimafoto: Beta Dragan Gojić

Iako je otoplilo, zima ne posustaje na severu i istoku Evrope, naročito ne u Skandinaviji i u Rusiji.

Istovremeno, jugozapad Evrope ponovo se nalazi na udaru veoma tople vazdušne mase, pa su prethodnih dana u Španiji ponovo zabeležene letnje temperature.

Ovog puta najtoplije je bilo na severu zemlje i to na atlantskoj obali, zahvaljujući fenskom efektu južnog vetra. Ovi predeli uz Biskajski zaliv čak i leti retko beleže veoma visoke temperature, a prethodnih dana dostigle su na području Bilboa čak 27°C, što su prosečne vrednosti koje se javljaju tokom najtoplijeg avgusta. Otkad se vrše merenja temperature na ovom području nisu prešle 27°C do prethodnih dana.

U ostalim predelima bilo je ugodnije, uz temperature na obalama uglavnom oko 20°C, u unutrašnjosti kopna oko 15°C.

Španija se ove zime u više navrata našla na udaru toplotnih talasa usred zime, pa su temperature krajem januara i početkom februara dostizale i 30°C.

Bonus video:

01:43

OVO JE BIO KRATAK PREDAH, VRAĆA NAM SE SNEG I ZIMA Meteorolog za Kurir objasnio šta je uzrokovalo proleće u februaru

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.