BEZOS JEDNIM POTEZOM UŠTEDEO STOTINE MILIONA DOLARA? Evo šta je tačno u pitanju, nikada vam ne bi palo na pamet
Džef Bezos, Foto: Profimedia

životni potezi multimilijardera

BEZOS JEDNIM POTEZOM UŠTEDEO STOTINE MILIONA DOLARA? Evo šta je tačno u pitanju, nikada vam ne bi palo na pamet

Multimilijarder se nakon 30 godina života u Sijetlu prošle godine preselio na Floridu

Objavljeno:

Posle trideset godina života u Sijetlu, multimilijarder Džef Bezos i njegova verenica su se preselili u Majami. Kako prenosi Gardijan, ova selidba bi Bezosu mogla da znači 600 miliona dolara uštede u porezu.

Naime, savezna država Vašington u kojoj se nalazi Sijetl, 2022.godine je povećala porez na kapitalnu dobit od prodaje akcija i obveznica u vrednosti većoj od 250 hiljada dolara, na 7 odsto.

Međutim, savezna država Florida nema porez na kapitalnu dobit.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), Bezos je od 1998. godine zaradio milijarde dolara prodajući deonice kompanije Amazon. Ovaj novac je bio usmeren ka njegovim filantropskim poduhvatima ali i aeronautičkoj kompaniji Blu Oridžin (Blue Origin) kao i njegovoj mega jahti koja je navodno koštala 500 miliona dolara.

Kada je novi porez u državi Vašington počeo da se primenjuje, Bezos je prestao da prodaje deonice Amazona i nije prodao ni jednu deonicu tokom cele 2022. i 2023. godine, dalje prenosi Gardijan.

Džef Bezos, Amazon, Vozač, Dostava, Otkaz, Derik Lankaster
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Krajem prošle godine i njegove selidbe u Majami, Bezos je najavio da planira da proda 50 miliona deonica do kraja januara 2025 godine. Procenjuje se da bi ova prodaja, prema trenutnoj vrednosti deonica, mogla da vredi 8,7 milijade dolara.

Samo prošle nedelje Bezos je prodao deonice Amazona u vrednosti od 2 milijarde dolara i uštedeo 140 miliona dolara usled nepostojanja poreza na kapitalnu dobit na Floridi.

Procenjuje se da će zbog ove olakšice uštedeti još oko 610 miliona dolara u sledeće dve godine.

Mediji prenose da sama selidba u Majami nije bila jeftina - Bezos je potrošio 147 miliona dolara na dve vile u ekskluzivnom naselju Indijan Krik, gde žive neki od najbogatijih ljudi u Americi.

Bonus video:

00:44

BEZOS IZNEO CRNU PROGNOZU, EVO KAKO ĆE POGODITI SRBIJU!

(Espreso/Telegraf Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.