Han se sastao sa Džaferijem: EU spremna za saradnju!
Foto: Reuters

pozdravio izbor

Han se sastao sa Džaferijem: EU spremna za saradnju!

On je pozvao da se fokus sada stavi na naredne korake u procesu formiranja vlade, poštovanje parlamentarne većine i delovanje u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, zaključuje se u saopštenju
Objavljeno:

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas u Briselu sa novim predsednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijom, i tom prilikom izrazio spremnost EU da sa njim sarađuje, istakavši da se parlamentu mora omogućiti nesmetan rad.

Han je, u ime EU, ponovio snažnu osudu prošlonedeljnih napada na poslanike i novinare u makedonskom parlamentu, upozorivši da bi ponavljanje takvih dela ozbiljno ugrozilo evropske perspektive te zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Gruevski u opoziciji, Džaferi u Briselu kod Hana i Mogerini!

- Parlamentu se sada mora omogućiti da nesmetano radi. Od svih poslanika, uključujući opozicione, očekuje se da igraju konstruktivnu ulogu, a ne opstruktivnu, i svi akteri moraju da se uzdrže od provokativnih izjava i akcija - poručio je evropski komesar.

foto: Fonetap

Han je pozdravio izbor Džaferija za predsednika Sobranja većinom poslaničkih glasova i izrazio spremnost EU da sa njim radi na unapređenju reformske agende na putu Makedonije ka Uniji, uključujući primenu sporazuma iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta.

- Parlament mora biti forum za raspravu o ozbiljnim izazovima s kojima se zemlja suočava i za pružanje potrebnih garancija u vezi sa daljim putem, u interesu svih građana i zajednica - istakao je Han.

On je pozvao da se fokus sada stavi na naredne korake u procesu formiranja vlade, poštovanje parlamentarne većine i delovanje u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, zaključuje se u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.