MARIJA ZAHAROVA REKLA JE NEŠTO ZBOG ČEGA JE CEO SVET OSTAO NEM: Da li je ovo moguće?
Foto: Profimedia

KO BI REKAO

MARIJA ZAHAROVA REKLA JE NEŠTO ZBOG ČEGA JE CEO SVET OSTAO NEM: Da li je ovo moguće?

Vlada Rusije trenutno razmatra čitav niz opcija

Objavljeno:

Moskva će oštro reagovati na bilo kakve neprijateljske poteze, povezane sa pokušajima da se Rusiji oduzme vlasništvo nad njenim suverenim rezervama, poručila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Vlada Rusije trenutno razmatra čitav niz opcija za vršenje pravnog i ekonomskog uticaja na one koji nameravaju da profitiraju od krađe naše imovine. Naše uzvratne mere, usmerene na zaštitu naših legitimnih prava i interesa, biće opravdane i sa pravne i sa moralne tačke gledišta“, poručila je Zaharova.

Istovremeno je istakla da prvi put u poslednje vreme na Zapadu počinju da priznaju da postoji opasnost od proizvoljnih manipulacija tuđom imovinom.

„U svetlu ekonomskih problema, u velikoj meri izazvanih njihovih greškama i procenama, kao i recipročnim efektom od antiruskih sankcija, u Evropi su konačno počeli da razmišljaju o posledicama takvih eksproprijacija po sopstvenu investicionu klimu i poslovnu reputaciju“, primetila je Zaharova.

Kako je dodala, svaki napad na rusku imovinu Moskva smatra banalnom krađom.

„Naravno, svesni smo da se na Zapadu neće zaustaviti i da će tražiti nove izgovore kako bi stvorili privid legitimiteta za oduzimanje naše imovine“, ocenila je diplomata.

Agencija „Blumberg“ ranije je saopštila da zemlje G7 i Evropska unija razmatraju mogućnost da iskoriste preko 250 milijardi dolara zamrznute imovine ruske Centralne banke za finansiranje obnove Ukrajine.

Učesnici samita EU su 1. februara odobrili predlog Evropske komisije koji podrazumeva korišćenje prihoda od zamrznute suverene imovine Rusije za delimično finansiranje programa budžetske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za period do 2027.

Bonus video

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

(Espreso/Sputnik/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.