ON ĆE PUTINU OD SADA MRSITI KONCE! Rusima KLECAJU KOLENA kada čuju njegovo ime, TO ŠTO im je uradio i dalje BOLI
Aleksandar Sirski, Foto: Yuliia Ovsiannikova / UkrInform / Profimedia

rat u ukrajini

ON ĆE PUTINU OD SADA MRSITI KONCE! Rusima KLECAJU KOLENA kada čuju njegovo ime, TO ŠTO im je uradio i dalje BOLI

Aleksandar Sirski je novoizabrani komadant vojske Ukrajine

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je danas komandantra vojske Valerija Zalužnog i na njegovo mesto postavio Aleksandra Stanislavoviča Sirskog.

Sirski je rođen 26. jula 1956. godine u Vladimiru, tadašnjem Sovjetskom Savezu. Od 2019. godine bio je komandant Kopnene vojske Ukrajine, a pre toga komandant Operacije združenih snaga.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu Sirski je komandovao odbranom Kijeva. U septembru 2022. komandovao je kontraofanzivom u Harkovu.

Sirski je završio Moskovsku višu vojnu komandnu školu, vodeću višu vojnu obrazovnu instituciju u Sovjetskom Savezu. Pre rata u Donbasu komandovao je 72. mehanizovanom brigadom i unapređen u je general-majora .

S početkom rata u istočnoj Ukrajini, bio je načelnik štaba antiterorističkih operacija.

Konkretno, bio je jedan od glavnih komandanata snaga antiterorističke operacije tokom bitke kod Debaljceva u zimu 2015. godine. Zajedno sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom otišao je u sam grad. Predvodio je bitke u Vuhlehirsku, selu Ridkodub. Takođe je koordinirao povlačenje ukrajinske vojske iz Debaljceva. Pod njegovim vođstvom minirani su mogući pravci prelaska reke Karapulke.

Sirski je odlikovan Ordenom Bogdana Hmjelnickog III stepena, a kasnije je dobio čin general-potpukovnika zbog svog uspeha u bici kod Debaljceva.

On je 2016. godine predvodio Zajednički operativni štab Oružanih snaga Ukrajine, koji koordiniše operativne akcije različitih ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbasu. 2017. godine bio je komandant cele Antiterorističke operacije na istoku Ukrajine. Kasnije je zamenjena Operacijom združenih snaga.

Jedini ostao s činom generala-pukovnika

Od 6. maja do 5. avgusta 2019. bio je komandant Zajedničkog operativnog štaba Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski je od 5. avgusta 2019. godine bio komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. Dana 23. avgusta 2020. unapređen je u čin general-pukovnika. Čin se više ne dodeljuje u ukrajinskoj vojsci od 1. oktobra 2020, ali ga je Sirski zadržao, budući da je jedini ukrajinski vojni oficir koji je ostao u aktivnoj službi, a koji ima ovaj konkretan čin.

U aprilu 2022. Sirski je za svoj trud dobio nagradu Heroj Ukrajine. U septembru 2022, mediji su izvestili da je Sirski arhitekta iza uspešne kontraofanzive u Harkovu . On je opisan kao „najuspešniji general 21. veka do sada“.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se sada bivšem komandantu Zalužnom na dugoj službi.

- Sreo sam se sa generalom Zalužnim, zahvalio mu se na dve godine službe - napisao je Zelenski u postu u Telegramu na kojem je predsednik stajao zajedno sa Zalužnim - rekao je Zelenski.

Bonus video:

05:20

UKRAJINA NIJE NI MEĐU PRVIH 10 INTERESNIH SFERA U AMERICI! Barac tvrdi: Mnogo im je bitniji jevrejski narod i Tramp to zna

(Espreso/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.