OVO JE ITALIJANKA UHAPŠENA U MAĐARSKOJ KOJA JE ZATEGLA ODNOSE DVE ZEMLJE: Doveli je u lisicima, NASTAO HAOS
Foto: Profimedia

STRAŠNO

OVO JE ITALIJANKA UHAPŠENA U MAĐARSKOJ KOJA JE ZATEGLA ODNOSE DVE ZEMLJE: Doveli je u lisicima, NASTAO HAOS

Salis je na slikama iz sudnice prikazana sa lisicama na rukama i okovima na nogama dok je vode čuvari

Objavljeno:

Italijanka koja se pojavila okovana i sa lisicama na rukama na sudu u Mađarskoj izazvala je bes u njenoj rodnoj zemlji i zategla odnose dveju država.

Ilaria Salis, antifašistička aktivistkinja, uhapšena je u Budimpešti prošle godine zbog sumnje da je učestvovala u napadima protiv učesnika obeležavanja Dana časti u Mađarskoj.

Svake godine 11. februara desetine neonacista odaju počast neuspelom pokušaju bekstva nacističkih snaga i mađarskih vojnika iz Budimpešte tokom opsade grada Crvene armije 1945.

Takođe izaziva podršku žestokih antifašističkih demonstranata.

Salis je na slikama iz sudnice prikazana sa lisicama na rukama i okovima na nogama dok je vode čuvari.

Njeno kretanje je bilo ograničeno, a italijanska vlada je ovo opisala kao "ponižavajuće uslove".

Italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarala je sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom o njenom pritvoru, preneli su lokalni mediji.

Dvojica lidera su u dobrim odnosima, iako je ovo delikatna situacija za krajnje desničarsku vladu Meloni. Upravo je iz Brisela stigla i informacija da je navodno Meloni odigrala "glavnu ulogu" u posredovanju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koje je dovelo do toga da Budimpešta odustane od veta protiv novog paketa pomoći EU za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je zamjenika mađarskog ambasadora da mu uputi službeni protest nakon što se Salis pojavila na sudu ranije ove nedelje.

Ministarstvo je citiralo evropsko i međunarodno pravo koje poziva na potrebu poštovanja dostojanstva zatvorenika "uključujući način na koji se optuženi prebacuju na sud i garancije pravičnog suđenja".

Takođe je zatraženo da Salis bude stavljena u kućni pritvor umesto da bude zadržana u zatvoru pre suđenja - čiji uslovi su dospeli na naslovnu stranu italijanskih novina nakon izveštaja da je vezana za vrat u ćeliji sa miševima i bubašvabama.

Ministarstvo je tražilo da Salisovi advokati imaju pristup video snimku navodnih incidenata kako bi se mogla pripremiti odbrana.

Dvoje nemačkih državljana uhapšeno je zajedno sa Salis ubrzo nakon događaja. Jedan je priznao krivicu i osuđen je na 3,5 godina zatvora.

Predsednik Senata Ignacio La Rusa, koji je član stranke "Braća Italije" gospođe Meloni, rekao je da italijanski zakon "zabranjuje da zatvorenici budu izloženi sa lisicama na rukama i u ponižavajućim uslovima, dok to nije slučaj u Mađarskoj".

Ukoliko Salis bude osuđena, tužilaštvo je zatražilo 11 godina zatvora za nju.

Bonus video: Hapšenje zbog filma Nedelja

00:15

Hapšenje zbog filma Nedelja

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.