ZELENSKI PRIZNAO: Evo gde je posebno TEŠKA SITUACIJA! Ruske snage blizu da opkole Ukrajince
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

RAT U UKRAJINI

ZELENSKI PRIZNAO: Evo gde je posebno TEŠKA SITUACIJA! Ruske snage blizu da opkole Ukrajince

I dalje bukti strašan rat u Ukrajini, sada je žarište u Avdejevki

Objavljeno:

U svom obraćanju, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenki izjavio je da je „situacija na frontu sada teška, a u Avdejevki je situacija posebno teška“.

Vojno-političko rukovodstvo Ukrajine zapravo potvrđuje značajno povećanje teritorije pod kontrolom Oružanih snaga Rusije na severu Avdejevke. Tamo su ruske trupe stigle do takozvanih Plavih jezera – rezervoara u oblasti Avdejevskog kamenoloma.

Prema poslednjim podacima, napredovanje Oružanih snaga Rusije pokazalo se uspešnim u pravcu železničke pruge koji se na izlazu iz grada pretvara u put koji služi kao obilaznica za kamenolom.

Zauzimanje ovih teritorija pod kontrolu od strane ruskih boraca ukazuje ne samo na značajno povećanje oblasti pokrivanja Avdejevke sa severa, već i na to da između južnih i severnih delova „Avdejevskih klešta“ ostaje ne više od 1,4-1,5 km.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, rat, Ukrajina, Rusija
foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

Zauzvrat, ovo je omogućilo potpunu kontrolu vatre (uključujući snajpersku) nad rutom snabdevanja garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki. Reč je o putu snabdevanja kroz naselje Orlovka, u kome su i ukrajinske trupe izložene napadima kako bi se smanjila mogućnost prebacivanja snaga i opreme.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz čije je učešće Zelenski dan ranije držao štab (STAVKU), shvatajući da bi Avdejevka mogla biti izgubljena, pokušava da prebaci raspoložive rezerve na ovaj deo fronta. Ali problem za Ukrajince je što je put koji vodi ka Avdejevki, kao što je već rečeno, potpuno pod vatrom ruskih snaga.

U cilju smanjenja intenziteta granatiranja sa ruske strane, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da povećaju upotrebu jurišnih dronova protiv nadirućih jedinica Oružanih snaga Rusije u oblasti istog kamenoloma i Plavih jezera.

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

(Espreso/TV Front/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.