UMRO SIN POSLEDNJEG KRALJA ITALIJE: Bio osumnjičen za SMRT TINEJDŽERA, pa u ZATVORU priznao SRAMOTNU STVAR
Rim, Foto: Profimedia

umro u 86. godini

UMRO SIN POSLEDNJEG KRALJA ITALIJE: Bio osumnjičen za SMRT TINEJDŽERA, pa u ZATVORU priznao SRAMOTNU STVAR

Povodom njegove smrti oglasila se Kraljevska kuća iz Savoja

Objavljeno:

Jutros je u Ženevi umro Vitorio Emanuele Savojski, sin Umberta II, poslednjeg kralja Italije, i Marije Hoze, piše Repubblica.it.

On bi 12. februara napunio 87 godina. Povodom njegove smrti oglasila se Kraljevska kuća iz Savoja.

"U 7.05 jutros, 3. februara 2024, Njegovo Kraljevsko VisočanstvoVitorio Emanuele, vojvoda od Savoja i princ od Napulja, okružen svojom porodicom, preminuo je mirno u Ženevi. Mesto i datum sahrane biće saopšteni u najkraćem mogućem roku".

Godine 1978. Vitorio Emanuele od Savoja je pod istragom zbog smrti Dirka Hamera, 19-godišnjeg nemačkog mladića koji je teško povređen u noći između 17. i 18. avgusta dok je spavao na čamcu prijatelja kod ostrva Kavalo na Korzici.

Bilo je svađe oko upotrebe gumenjaka, onog koji je pozajmila grupa dečaka sa čamca Vitorija Emanuela od Savoje, prestolonaslednika Italije. Princ je uzeo pušku, opalio i jedan hitac je pogodio dečaka u nogu. Dirk je umro od komplikacija nastalih nakon operacija koje su trajale mesecima.

Vitorio Emanuele oslobođen je optužbe za ubistvo iz nehata, pred pariskim sudom, ali 2006. godine došlo je do senzacionalne prekretnice.

Dok je bio u zatvoru Potenca, gde je bio zatvoren zbog istrage u Valetopoliju, Vitorio Emanuele je poverio svom cimeru da je on pucao i pogodio Dirka. I hvalio se da je uz pomoć svojih advokata prevario francuskog sudiju. Pošto je već oslobođen, Vitorio Emanuele nije mogao biti krivično gonjen za zločin.

Bonus video:

00:28

Puhovski: Tužna tradicija Italije, Slovenije i Hrvatske pred ulazak u EU

(Espreso / Telegraf / Republica.it / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.