SAD i Kina pregovaraju o JAČEM ODGOVORU Severnoj Koreji!
Foto: Fonet

sve opcije otvorene

SAD i Kina pregovaraju o JAČEM ODGOVORU Severnoj Koreji!

Tilerson je, kako se navodi, pozvao Savet bezbednosti da deluje pre nego što to učini Severna Koreja
Objavljeno:

SAD pregovaraju sa Kinom o mogućem jačem odgovoru Saveta bezbednosti UN, na ponovljena lansiranja balističkih raketa Severne Koreje (DPRK) koje to 15-člano telo osudjuje.

U saopštenju se navodi da nije odmah bilo jasno koliko bi Peking bio otvoren za uvodjenje novih sankcija, prenosi Rojters. Sevet je uobičajeno pojačao sankcije, na taj način odgovarajući na pet nuklearnih testova i dva lansiranja raketa velikog dometa koje je Severna Koreja izvela. Sankcije Pjongjangu su prvi put uvedene 2006.

Prema navodima Južne Koreje, Severna Koreja je u prošlosti izvodila nuklearne testove ispaljujući na desetine različitih tipova raketa.

Satelit otkriva Kimovu tajnu: Sprema se novi nuklearni test?

Najnoviji, neuspeli test izveden je u petak, nakon sastanka saveta bezbednosti UN u Južnoj Koreji, kojim je predsedavao državni sekretar SAD Reks Tilerson.

- Kumulativne akcije DPRK od poslednjeg izvodjenja testa primoravaju nas da razmotrimo niz mera kojima bi bio izvršen pritisak. Kao što je sekretar Tilerson u petak rekao, uobičajeno ponašanje nije opcija. Istražujemo opcije za odgovor na seriju provokacija zajedno sa našim kolegama iz Saveta bezbednosti - rekao je portparol privremene misije pri UN.

Tilerson je, kako se navodi, pozvao Savet bezbednosti da deluje pre nego što to učini Severna Koreja.

foto: Reuter/Kevin Lamarque

U Pekingu je portparol kineskog ministra spoljnih poslova Gang Šuang danas rekao da je jedini realan i ispravan izbor u rešavanju ovog problema miran put kroz pregovore.

Medjutim, rezolucije SB jasno pokazuju da će mere biti preduzete u slučaju daljeg i ponovnog izvodjenja nuklearnih testova, dodao je Geng.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa agresivno je pritiskala Peking da obuzda svog saveznika i komšiju Severnu Koreuju, upozoravajući da su sve opcije "na stolu" ukoliko Pjongjang nastavi sa nuklearnim i raketnim razvojem.

foto: Fonet / AP

Medjutim, kako se navodi, Kina je navela da vojne pretnje neće pomoći da se situacija reši i optužila je SAD da podiže tenzije na korejskom poluostrvu.

Peking je juče ponovo izrazio negodovanje zbog rasporedjivanja američkog protiv-raketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji i zatražio da to bude zaustavljeno odmah, podseća agencija.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.