ORBAN IPAK NIJE POKLEKAO, EVO ZBOG ČEGA JE PRISTAO NA SKANDALOZAN DOGOVOR: Mađar OTKRIO šta se dešava IZA KULISA...
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

KAŽE DA JE DOGOVOR DOBAR...

ORBAN IPAK NIJE POKLEKAO, EVO ZBOG ČEGA JE PRISTAO NA SKANDALOZAN DOGOVOR: Mađar OTKRIO šta se dešava IZA KULISA...

Do sporazuma je došlo iznenađujuće brzo posle višenedeljnog otpora Mađarske, koja od početka rata odbija da pošalje oružje Ukrajini i čiji su odnosi s Ukrajinom narušeni tenzijama u vezi s položajem oko 150.000 etničkih Mađara koji žive na zapadnu Ukrajine

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da je "naišao na zid" za svoju zemlju pre nego što je dan ranije pristao na sporazum Evropske unije o povećanju pomoći Ukrajini i da je izbegao rizik od gubitka namenskih sredstava EU za Budimpeštu iz zajedničkog fonda.

Lideri Evropske unije jednoglasno su u četvrtak odlučili da pruže 50 milijardi evra nove pomoći Ukrajini, šaljući poruku SAD gde je nastala podela oko toga da li nastaviti podršku Kijevu u njegovoj borbi protiv ruske invazije.

Do sporazuma je došlo iznenađujuće brzo posle višenedeljnog otpora Mađarske, koja od početka rata odbija da pošalje oružje Ukrajini i čiji su odnosi s Ukrajinom narušeni tenzijama u vezi s položajem oko 150.000 etničkih Mađara koji žive na zapadnu Ukrajine.

U redovnom intervjuu za državni radio u petak, gde se obraća domaćoj publici, Orban je rekao da je dogovor postignut u četvrtak dobar.

"Naišao sam na zid", rekao je Orban.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

"Da ovaj dogovor nije postignut i da je Mađarska nastavila da koristi svoje pravo veta, tada bi 26 država članica pristale da pošalju novac Ukrajini... i oduzele bi sredstva namenjena Mađarskoj i poslale ih Ukrajini – zašto bi to bilo dobro", dodao je Orban.

On je rekao da Mađarska ne šalje oružje Ukrajini, dobija svoj novac iz Brisela i da će doprineti civilnom finansiranju Ukrajine.

Nakon što je Mađarskoj u decembru omogućila pristup nekim tranšama fondova EU, Evropska komisija i dalje zadržava oko 20 milijardi evra namenjenih Budimpešti zbog optužbi da je Orban unazadio demokratiju tokom svojih 13 godina na vlasti. Njegova vlada odbacuje ove optužbe.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Orban je ponovio da bi trebalo da počnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije jer su prošle dve godine od početka rata, a "vreme je na strani Rusa".

Mađarski premijer je kritikovao finansijsku i vojnu podršku EU Kijevu i održavao je veze s Kremljom posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Reuters/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.