Satelit otkriva Kimovu tajnu: Sprema se novi nuklearni test?
Foto: Reuters

sve karte na stolu

Satelit otkriva Kimovu tajnu: Sprema se novi nuklearni test?

Pjongjang je u ponedeljak, 1. maja saopštio da su spremni da sprovedu probu "u svakom trenutku"
Objavljeno:

Satelitski snimci pokazuju da je pojačana aktivnost kod severnokorejskog poligona za nuklearne probe Pungje-ri.

To se dešava u vreme izuzetno povećane napetosti na Korejskom poluostrvu, naveli su ameriki i drugi analitičari.

Prema snimcima napravljenim 25. aprila izgleda da su radnici upumpavali vodu na "severnim vratima", naveli su analitičari na američkom internet sajtu "38 North" koji važi kao pouzdan kada je reč o dešavanjima u Severnoj Koreji.

SASTANAK KOJI ČEKA SVET: Bela kuća otkrila hoće li se sastati Tramp i Kim

Stručnjaci su još sredinom aprila ocenili da je lokacija Pungje-ri spremna i saopštili da se uočava stalna aktivnost kod severnog ulaza na poligon. Oni se pitaju da li je moguće da je proba otkazana i primećuju veliki broj ljudi na lokaciji kod tog poligona. Istražitelji ne znaju da li aktivnost pokazuje da je neka proba otkazana, da li je postrojenje u pripravnosti ili će proba ubrzo da se sprovede, navodi se na sajtu 38 North, koji je deo američko-korejskog instituta Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru. Analitičari ocenjuju da je snimljena aktivnost neuobičajena i da je moguće da je deo severnokorejske propagande.

foto: Reuters

Severna Koreja pokušava da razvije rakete sa nuklearnim glavama koje imaju domet i do američke teritorije, i dosad je sprovela pet nuklearnih proba od kojih dve 2016. godine.

Brojni posmatrači su rekli da su uvereni da će uskoro doći do šeste nuklearne probe. Upućeni su verovali da će se to dogoditi u aprilu, kako bi se podudarilo sa proslavom godišnjice osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, ili godišnjicom formiranja severnokorejske vojske, ali to se nije dogodilo.

foto: Reuters

Pjongjang je u ponedeljak, 1. maja saopštio da su spremni da sprovedu probu "u svakom trenutku". Jačanje severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa doprinosi porastu tenzija na poluostrvu poslednjih meseci.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.