PRVI PUT POSLE 4 GODINE: Putin u februaru u poseti NATO zemlji
Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

POSETA

PRVI PUT POSLE 4 GODINE: Putin u februaru u poseti NATO zemlji

Putinove mogućnosti putovanja na Zapad su ograničene ratom protiv Ukrajine i nalogom za hapšenje koji je za njim izdao Međunarodni krivični sud 2023. godine zbog navodnih ratnih zločina

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Tursku sledećeg meseca u retkom inostranom putovanju u NATO zemlju, prema saopštenju Kremlja u ponedeljak.

Jurij Ušakov, glavni Putinov savetnik za spoljnopolitička pitanja, rekao je za Interfaks da je "poseta u pripremi".

Objasnio je i koja je svrha posete.

"Mogu da kažem da će ukrajinska pitanja verovatno biti jedan od glavnih predmeta pregovora", dodao je Ušakov.

Dok tačan datum posete još uvek nije saopšten, spekuliše se da će to biti 12. februara.

Iako je ključna država NATO-a, Turska i njen predsednik Redžep Tajip Erdogan služe kao redak diplomatski most između Kremlja i njegovih zapadnih rivala.

Redžep Tajip Erdogan, Kirjakos Micotakis
foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Ankara je podržavala Ukrajinu slanjem vojnih zaliha, ali je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi.

Turska se pozicionirala kao posrednik između dve nacije i bila je domaćin dve runde mirovnih pregovora u Antaliji i Istanbulu 2022. godine.

Turska je takođe bila ključna za Inicijativu za crnomorsko žito koja je privremeno olakšala izvoz poljoprivrednih proizvoda iz južnih ukrajinskih luka usred ruske pomorske blokade.

Nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim početkom ovog meseca, Erdogan je rekao da je Ankara i dalje spremna da pomogne "uspostavljanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu".

"Ranije smo delovali kao zemlja domaćin za direktne razgovore između strana u sukobu. Mi smo, kao i do sada, spremni da damo sve od sebe u ovoj stvari i da budemo posrednik....Ukrajina da bi preduzela zajedničke korake sa Rusijom svakako treba da ublaži svoju poziciju", rekao je Erdogan.

Putin je poslednji put posetio NATO zemlju 2020. godine kada je otputovao u Nemačku da se sastane sa tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel.

Angela Merkel
foto: Profimedia

Njegove mogućnosti putovanja na Zapad su ograničene njegovim ratom protiv Ukrajine i nalogom za hapšenje koji je za njim izdao Međunarodni krivični sud 2023. godine zbog navodnih ratnih zločina.

Putinov put u Tursku se priprema već nekoliko meseci, piše Newsweek. U avgustu 2023. portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da već postoji "razumevanje da će se ovaj sastanak uskoro održati".

"Uskoro ćemo objaviti kada i gde će se održati. Sastanak se priprema, i priprema se veoma temeljno", rekao je on tada.

Sledećeg meseca Erdogan je posetio ruski crnomorski grad Soči da bi se sastao sa Putinom radi razgovora o pitanjima uključujući ukrajinski crnomorski izvoz poljoprivrednih proizvoda, iz kojeg se do tada Moskva povukla kao odgovor na kijevski napad dronom na most u Kerčkom moreuzu.

Putin je govorio o potencijalnoj poseti u decembru tokom svoje tradicionalne konferencije za štampu na kraju godine.

"Dogovaramo se. Ova poseta [Turskoj] bi mogla da se dogodi početkom sledeće godine. Mislim da ćemo moći da se sretnemo. Planiram ovo, zaista. Planirao sam to nedavno, ali predsedniku Erdoganu nije odgovaralo zbog njegovog rasporeda. Iako sam bio spreman da odletim u Tursku", rekao je Putin tada.

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.