NA MARSU JE POSTOJALA VODA! Rover NASA potvrdio, objavljeni rezultati NAJNOVIJIH ISTRAŽIVANJA
Foto: Promo

NAUKA TVRDI

NA MARSU JE POSTOJALA VODA! Rover NASA potvrdio, objavljeni rezultati NAJNOVIJIH ISTRAŽIVANJA

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances zasnovani su na istraživanju rovera

Objavljeno:

Rover „Perseverans“ američke svemirske agencije NASA prikupio je podatke koji potvrđuju postojanje drevnih jezerskih sedimenata nataloženih vodom koja je nekada ispunjavala krater Jezero na Marsu. To pokazuju pokazuju rezultati najnovijih istraživanja američkih i norveških naučnika.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu i Univerziteta u Oslu, koje je upravo objavljeno, nalazi do kojih je došao robotski rover potkrepljuju prethodne podatke koji navode naučnike da teoretišu o tome da su delovi Marsa nekada bili prekriveni vodom i da možda na tim delovima ima živih mikroba.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances zasnovani su na istraživanju rovera veličine automobila tokom nekoliko meseci 2022. godine dok se kretao površinom Marsa, prenosi Rojters.

mars
foto: Irina Dmitrienko / Panthermedia / Profimedia

Naučnik sa Univerziteta Kalifornije Dejvid Pejdž izjavio je da je na osnovu sondiranja radarskog instrumenta rovera dobijen pregled preseka slojeva stena na Marsu dubokih 20 metara i istakao da su ti slojevi nepogrešiv dokaz da su sedimenti nošeni vodom taloženi u krateru Jezero.

Pejdž je naveo da su ti nalazi ojačali sugestije iz prethodnih studija da je Mars, koji je sada hladan, suv i beživotan, nekada bio topao, sa vodom, a da je možda na njemu bilo i života.

Naučnici smatraju da su tzv. Herezovi sedimenti na Marsu nastali pre oko tri milijarde godina.

Rover NASA je sleteo na Mars u februaru 2021. godine i otkrio je vulkansku stenu, a ne sedimentnu, kao što se očekivalo.

Krater Jezero nazvan je tako po istoimenom mestu u Republici Srpskoj.

Kako je Telegraf Nauka pisao, pre nekoliko dana i podaci svemirske letelice Mars Ekspres pokazali su da Mars ima debeo sloj zamrznute vode u oblasti ekvatora. Kako su naučnici rekli, kada bi se ta voda istopilaprekrila bi čitav Mars slojem tečnosti duboke do 2,7 metara. Ona bi mogla da pomogne budućim naseljenicima, kao voda za piće ili za uzgajanje useva.

Bonus video: Omni Guru: Mars u natalnoj karti pokazuje vašu senzualnost, evo kako!

45:41

Omni Guru: Mars u natalnoj karti pokazuje vašu senzualnost, evo kako!

(Espreso/Agencije/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.