STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE, EVROPA NA UDARU! Evo šta PRETI starom kontinentu, ove ZEMLJE su u NAJVEĆOJ OPASNOSTI
Venecija, Italija, Foto: Privatna arhiva/Miloš Dojčinović

ALARMANTNO!

STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE, EVROPA NA UDARU! Evo šta PRETI starom kontinentu, ove ZEMLJE su u NAJVEĆOJ OPASNOSTI

Promene u priobalnim delovima Starog kontinenta koštaće Evropu 872 milijarde evra

Objavljeno:

Rast nivoa mora zbog klimatskih promena će Evropu koštati 872 milijarde evra do 2100. godine. Najugroženija područja su delovi Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemlje Baltika, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Scientific Reports.

Rezultati studije sugerišu da je potrebno uvesti ekonomske mere za regione koje su ugroženi rastom nivoa mora, smatraju autori istraživanja, prenosi ANSA.

Istraživači su simulirali potencijalni ekonomski uticaj porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu od ovog trenutka do 2100. godine, u scenariju koji podrazumeva visok nivo štetnih emisija i odsustvo mera za zaštitu obale.

Italija bi prema tom scenariju bila među najteže pogođenim zemljama.

Ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo bi mogla da umanje potencijalne ekonomske gubitke od rasta nivoa mora, zaključuju naučnici.

Talas
Talasfoto: Profimedia

Istraživanje je vodio holandski Tehnološki Univerzitet Delft u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji.

Bonus video:

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.