EVO GDE ELITA IDE NA ZIMOVANJE, OVDE SE OKUPLJAJU MILIJARDERI: Mesto kao iz RAJA, a CENE NISU ZA SMRTNIKE (VIDEO)
Skijanje, Foto: Profimedia

A SVE JE POČELO OPKLADOM

EVO GDE ELITA IDE NA ZIMOVANJE, OVDE SE OKUPLJAJU MILIJARDERI: Mesto kao iz RAJA, a CENE NISU ZA SMRTNIKE (VIDEO)

Za mesto se pročulo u visokim engleskim krugovima, a nakon što su ga posetile filmske legende poput Alfreda Hičkoka, Čarlija Čapčlina i Bridžit Bardot postalo je instant-hit

Objavljeno:

St. Moritz je jedno od najpopularnijih odredišta zimskog turizma – kako u Švajcarskoj, tako i u celoj Evropi– mahom za osobe dubljeg džepa. U ovom modernom odredištu koje je dvaput bilo domaćin zimskih Olimpijskih igara – 1928. i 1949. godine – skijaju poznati i slavni, članovi kraljevskih porodica, milioneri i milijarderi. Ne čudi stoga što su cene prilagođene njihovoj klijanteli. Hrana i piće skuplje je dva do tri puta nego u Hrvatskoj. Sednete li u kafić u St. Moritzu i naručite kapućino platićete ga oko 5,5 evra, a pola litre domaćeg piva u kafiću stoji 7,5 evra. Za pola kilograma belog hleba u prodavnici ćete izdvojiti 3,4 evra, a za kilogram junećeg mesa čak 50 evra. Cene jela u restoranima, hotelskog smeštaja i ski-passova nećemo ni spominjati.

Sve je počelo opkladom

Retki znaju da se St. Moritz upisao na mapu poznatih odredišta zimskog turizma zahvaljujući Kasparu Badrutu pre 160 godina. Vlasnik pansiona u St. Moritzu na lukav se način opkladio sa četvoricom svojih gostiju iz Velike Britanije u septembru 1864. godine kako bi popunio svoje smeštajne kapacitete i kad padne sneg. St. Moritz je u ono vreme bio manje poznato mesto za letnji odmor, ali niko u njega nije putovao tokom zime. Badrut je svojim gostima predložio da se vrate u St. Moritz na Božić. Obećao im je da će videti više sunca nego u Londonu, ali i manje kiše. Legenda kaže da je obećao da im plati putne troškove u slučaju da im se ne svidi. Ako im se ipak svidi St. Moritz pod snegom – ponudio im je da ostanu koliko god dugo požele. Bila je to ponuda koja se nije mogla odbiti – gosti su se vratili u decembru iste godine i ostali do Uskrsa.

Za mesto se pročulo u visokim engleskim krugovima, a nakon što su ga posetile filmske legende poput Alfreda Hičkoka, Čarlija Čapčlina i Bridžit Bardot postalo je instant-hit.

Raj za skijaše

St. Mortiz je alpski grad u Engadineu u švajcarskom kantonu Graubündenu koji se izdiže na oko 1800 metara nadmorske visine. Leži na južnim padinama Abula Alpi ispod vrha Piz Nair sa pogledom na ledenu dolinu Gornjeg Engadina i jezero St. Moritz. Ljubitelji zimskih sportova obožavaju St. Moritz. U okolini se nalazi 350 kilometara različitih staza sa najsavremenijom infrastrukturom koje su namenjene početnicima i iskusnim skijašima. Glavno mesto za skijanje je planina Korviglia koja se može pohvaliti izuzetno strmim stazama. Ako je sankanje više vaš stil, na raspolaganju vam je jedna od najstarijih prirodnih ledenih staza za bob. Tu je i 200 kilometara staza za skijaško trčanje, 150 kilometara zimskih pešačkih staza, ali i park za snoubording.

Kako doći u St. Moritz?

Prvi zimski turisti putovali su dva dana iz Velike Britanije do St. Moritza, a put je uključivao i 12-satno penjanje na planinu na konjima. Danas većina gostiju dolazi privatnim avionima i helikopterima.

Zahvaljujući dobro održavanim alpskim prevojima, do St. Mortiza možete doći autobusom ili automobilom iz severne Švajcarske, Italije i Austrije. Od Ciriha ili Milana potrebno je oko tri sata vožnje, a od MInhena četiri sata. Najspektakularniji način da dođete do St. Moritza svakako je vožnja vozovima Galcier Ekspres ili Bernina Ekspres. Put je ispunjen spiralnim tunelima i vrtoglavim vijaduktima kroz veličanstveni pejzaž koji ostavlja bez daha.

Gde (od)sesti u st. Moritzu?

Želite li istinsko iskustvo St. Mortiza, odsedite u Badrutovoj palati – hotelu sa pet zvezdica i 155 luksuznih soba iz kog je originalno započela ova divna turistička priča. Na popisu najboljih hotela sa pet zvezdica nalazi se i Karlton hotel St. Moritz, kao i Grand Hotel Des Bains Kempinski St. Moritz. U drugom hotelu nalazi se i restoran Cà d'Oro u kojem se jede odlična mediteranska kuhinja, dok ljubitelji fine dineninga obavezno moraju svratiti u i u restoran Ecco koji sa ponosom nosi dve Mišelinove zvezdice.

Bonus video:

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

(Espreso/ Pun kufer/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.