OTMICA BEBE I POSLE 100 GODINA BUDI JEZU: Veruje se da je OTAC radio STRAVIČNE stvari, a JEDNA stvar LEDI KRV!
Kidnapovana beba Čarlsa Lindberga, Foto: Wikipedia/ Lindbergh kidnapping

istorija

OTMICA BEBE I POSLE 100 GODINA BUDI JEZU: Veruje se da je OTAC radio STRAVIČNE stvari, a JEDNA stvar LEDI KRV!

Postoje različite teorije o otmici deteta Čarlsa Lindberga, a jedna uključuje i njegovu umešanost

Objavljeno:

Bruno Ričard Hoptman je 3. aprila 1936. pogubljen na električnoj stolici zbog otmice sina poznatog avijatičara Čarlsa Lindberga, što je bio jedan od najpoznatijih slučajeva kidnapovanja u istoriji SAD.

Nemački imigrant je tvrdio da je nevin, ali mu to ništa nije pomoglo. Međutim, skoro 100 godina kasnije se pojavila nova teorija o otmici bebe Čarlsa Lindberga mlađeg koja bi mogla da promeni sve što znamo o tome.

Čarls Lindberg je bio neverovatno popularan u to vreme - 1932. godine - a nosio je nadimak Talični Lindi jer je pet godina pre toga izveo prvi solo let preko Atlantika. Svet je bio fasciniran njegovim životom, a sa suprugom En Morou je krasio novinske stupce.

Čarls Lindberg
Čarls Lindbergfoto: Wikipedia/ Charles Lindbergh

Kada je njihov sin star 20 meseci nestao iz kolevke u njihovom porodičnom domu u Nju Džerziju, svi su pričali o tome.

Navodno, 1. marta 1932. oko 21 sat, otmičar je ušao kroz prozor na prvom spratu, uz pomoć merdevina, i uzeo bebu. Dadilja je posle sat vremena ušla u dečiju sobu i zatekla nevešto napisanu poruku u kojoj je tražen otkup od 50.000 dolara.

Slučaj se tragično završio dva meseca kasnije kada je Lindbergova beba pronađena nekoliko kilometara dalje od porodične kuće.

Krivica je svaljena na Hoptmana, a posle "suđenja veka" je osuđen na smrt.

Ipak, misteriji tu nije bio kraj.

Potraga za bebom
Potraga za bebomfoto: Wikipedia/ Lindbergh kidnapping

Liza Perlman, sudija u penziji i autorka krimi-priča, iznela je novu teoriju o Lindbergovoj bebi, a u fokusu nije Hoptman već upravo pilot Čarls Lindberg.

- Pogrešan čovek je pogubljen i ja se nadam da će Hoptman moći posthumno da bude oslobođen - rekla je Perlmanova za "San Francisco Chronicle".

Sa ovom teorijom se slaže i Hoptmanova porodica kao i jedan od osnivača organizacije "Innocence Project" koja pravno pomaže nepravedno osuđenima.

Šta kaže nova teorija?

- Ja smatram da je ovo dete bilo operisano. Mislimo da je njegova karotida i najverovatnije štitna žlezda bila izvađena i održavana u životu 30 dana. Mislimo da je umro na operacionom stolu - kaže spisateljica.

Ona je navode zasnovala na medicinskim izveštajima i spisima Čarlsa Lindberga i francuskog biologa Aleksisa Karela, kao i na izjavama koje je pilot iznosio javno. Veruje se da je Lindberg svog mladog sina poslao Karelu na diskutabilnu operaciju, ali je dete stradalo tokom zahvata.

Lindberg je, navodno, bio pristalica eugenike, nauke koja je želela da stvori posebnu rasu ljudi sa najpoženijim osobinama, ali uz neku vrstu kontrolisanog razmnožavanja. Sumnja se da je zato sarađivao sa Karelom kako bi "popravio" bebu, koja se smatrala bolesnom, a operacija je predstavlja svojevrsni eksperiment.

Pismo 'otmičara'
Pismo "otmičara"foto: Wikipedia/ Lindbergh kidnapping

Otmica i zahtev za otkup su bili šarena laža kako bi se prikrilo ubistvo deteta.

- Karel je izveo operaciju uz Lindbergovo dopuštenje, a moguće je da je Lindberg i prisustvovao operaciji - kazala je Perlmanova.

Kako zahvat nije uspeo, bio im je potreban plan B, a u to vreme zahtevi za otkup nisu bili ništa neobično, samo u SAD ih je beleženo 3.000 godišnje.

Nije prvi put da se sumnjalo da je Lindberg umešan u stradanje svog sina, a Perlmanova ne odustaje od te teorije. O tome je objavila knjigu 2020, a kasnije je podnela i tužbu tražeći da se otpečate dokumenti policije Nju Džerzija.

- Mislim da niko ne zna šta se dogodilo, sada imamo priliku da dobijemo neke odgovore, ali nam država Nju Džerzi ne dozvoljava da pregledamo dokaze. Ne razumem zašto - rekla je.

Još jedna teorija zavere?

Sa druge strane, njena kontroverzna teorija ne privlači mnogo pristalica i uglavnom se smatra suludom i neozbiljnom.

Nema podataka da su bebi nedostajali ključni organi kada je pronađena, a Hoptman je uhvaćen zato što su u njegovoj kući otkriveni zahtevi za otkupe, drvo sa merdevina korišćenim tokom otmice i slično. Broj telefona koji je ostavljen na poruci za otkup je takođe pronađen u njegovoj kući, a na benzinskoj pumpi račun je platio jednom novčanicom koja se poklapala sa novcem koji je Lindberg dao za otkup.

Ipak, njegovi otisci prstiju se nisu nalazili na merdevinama ili u Lindbergovom domu, ali su se drugi dokazi gomilali. Imao je drvo, novac i broj telefona, a nakon isplate otkupa, dao je otkaz. Sve je upućivalo da je on krivac, pa je pogubljen na električnoj stolici.

Povezivanje Lindberga sa eugenikom takođe nije novo, zaista jeste imao specifične stavove o rasi i religiji, što su u to vreme zastupali nacisti. Verovao je da je opstanak bele rase bitniji od opstanka demokratije u Evropi.

Ipak, u jednom govoru 1941. je osudio progon Jevreja.

Bonus video:

08:15

DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

(Espreso/ 24sedam/ N.P / Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.