Strategija „3820“: Plan o razvoju Fudžoua
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Strategija „3820“: Plan o razvoju Fudžoua

Si Đinping je u aprilu 1990. godine počeo da radi kao sekretar gradskog komiteta partije u Fudžouu i odlučio je da izradi dugoročni plan o razvoju tog grada

Objavljeno:

Si Đinping je 1993. godine radio kao sekretar gradskog komiteta partije u Fudžouu. On je tada izradio „Strategiju o ekonomskom i društvenom razvoju grada Fudžoua u narednih 20 godina“, u kojoj je odredio ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja za tri, osam i 20 godina. Strategija „3820“ i danas ima veliki značaj.

Pre 30 godina, industrija u tom gradu je bila slaba, finansijski prihod je bio mali, a saobraćaj nije bio po meri stanovnika tog grada. Si Đinping je u aprilu 1990. godine počeo da radi kao sekretar gradskog komiteta partije u Fudžouu i odlučio je da izradi dugoročni plan o razvoju tog grada.

„Strategija o ekonomskom i društvenom razvoju grada Fudžoua u narednih 20 godina“ je u novembru 1992. godine usvojena na sastanku gradske vlade.

U strategiji se navodi da će ona ubrzati ekonomski razvoj Fudžoua. Planirano je da će glavni indeksi 1995. godine porasti za 100 odsto u odnosu na 1990. godinu. Glavni indeksi po glavi stanovnika širom grada i sela u okolini Fudžoua dostigli su nivo naprednih domaćih gradova za osam godina. A ovi indeksi Fudžoua dostigli su prosečni nivo razvijenih azijskih zemalja za 20 godina, odnosno oko 2010. godine.

Morski transport, lučka industrija, morska biomedicina, proizvodnja opreme za morsku snagu vetra i druge nove industrije brzo napreduju u Fudžouu. Morski BDP u tom gradu je 2022. godine premašio 330 milijardi juana. Razvojni ciljevi za periode od 3, 8 i 20 godina su već ostvareni prema unapred utvrđenom planu.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.