Kina jača visokokvalitetni razvoj
Foto: Kineska medijska grupa

REFORME

Kina jača visokokvalitetni razvoj

Zemlja će pojačati napore za proširenje domaće potražnje i
promovisati stabilan oporavak i proširenje potrošnje

Objavljeno:

Komisija za nacionalni razvoj i reforme Kine, glavni ekonomski planer zemlje, obećala je u četvrtak da će Kina podstaći razvoj visokog kvaliteta kroz mere kao što su visokotehnološke inovacije i proširenje domaće potražnje. Kineska ekonomija bila je svedok zamaha oporavka, jer je bruto domaći proizvod (BDP) Kine premašio 126 biliona juana (oko 17,5 biliona dolara) u 2023. godini, što je povećanje od 5,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je ovog četvrtka Liu Suše, potpredsednik Komisije, na konferenciji za novinare koju je održala Kancelarija za informisanje Državnog saveta.

Prema Liuovim rečima, NDRC će više pažnje posvetiti proširenju efektivne potražnje, više se oslanjati na reforme i inovacije kako bi unapredila vitalnost i krenula ka razvoju, a više će se fokusirati na razvoj i jačanje realne ekonomije. Konkretno, Kina će voditi svoj razvoj savremenog industrijskog sistema naučnim i tehnološkim inovacijama, promovisati transformaciju i modernizaciju tradicionalnih industrija, i energično razvijati digitalnu ekonomiju.

U međuvremenu, zemlja će pojačati napore za proširenje domaće potražnje i promovisati stabilan oporavak i proširenje potrošnje.

Liu je, takođe, naglasio planove Kine o unapređivanju otvaranja na visokom nivou, sveobuhvatnom promovisanju ruralne revitalizacije, ubrzavanju razvoja zelenog im niskogugljeničnog razvoja i jačanju bezbednosti hrane, energetike, resursa, industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.