CIVILNA ZAŠTITA POSLALA HRVATIMA PORUKE UPOZORENJA! Cela zemlja je na UDARU, građani u OPASNOSTI, evo šta se SPREMA
Foto: Alexander Zemlianichenko Jr / Xinhua News / Profimedia

neočekivani obrt

CIVILNA ZAŠTITA POSLALA HRVATIMA PORUKE UPOZORENJA! Cela zemlja je na UDARU, građani u OPASNOSTI, evo šta se SPREMA

Za danas je najavljeno neuobičajeno toplo vreme s temperaturama između 12 i 17 stepeni Celzijusa

Objavljeno: 16:39h

Civilna zaštita danas poslepodne je građanima Hrvatske poslala poruke upozorenja o promeni vremena koja sledi.

"Oprez: u petak sneg, olujni vetar, opasni uslovi za saobraćaj! Snežni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, nanosi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura", stoji u upozorenju MUP-a. Poruke su došle i na engleskom i na nemačkom jeziku.

"U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom delu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji sneg, olujan vetar, mećava, a u višim predelima snežni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će duvati orkanska bura. Opasni uslovi u saobraćaju", stoji u poruci.

DHMZ najavio naglu promenu vremena

Za danas je najavljeno neuobičajeno toplo vreme s temperaturama između 12 i 17 stepeni Celzijusa. Ali, onda stiže promena koja donosi naglo zahlađenje. Nova promena vremena započela je padom atmosferskog pritiska vazduha. Na svim stanicama DHMZ-a beleži se postepen pad koji će se nastaviti do danas poslepodne, objavio je DHMZ u posebnom saopštenju.

Duboki ciklon s Atlantskog okeana premeštaće će se narednih dana preko zapadne Evrope ka srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani će povlačiti topao vazduh s juga prema alpskom i dinarskom području, što će dodatno podržavati razmerno jaka zapadna i jugozapadna visinska vazdušna struja.

Magla, Zima
foto: Nenad Kostić

Iznadprosečno toplo pa pad temperature

Sa severa će se spuštati hladan vazduh na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladni front prelaziće preko Hrvatske u prvom delu petka uz osetan pad temperature vazduha i naglu promenu smera vetra, stvarajući plitki ciklon u zavetrini Alpa, koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u pritisku vazduha duž obale i naročito između obale i unutrašnjosti.

Bonus video:

01:17

Snažno nevreme pravi haos na crnogorskom primorju

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.