ISPLIVALA SVA PRLJAVŠTINA! Gadosti koje je Gadafi radio će vas SLEDITI, osim ROBINJA i njih PRIMORAVAO NA ODNOSE?!
Muamer el Gadafi, Foto: AP

STRAVIČNI PODACI UGLEDALI SVETLOST DANA

ISPLIVALA SVA PRLJAVŠTINA! Gadosti koje je Gadafi radio će vas SLEDITI, osim ROBINJA i njih PRIMORAVAO NA ODNOSE?!

Za Gadafija je silovanje bilo oružje, način dominacije nad drugima - ženama, očigledno, jer je to bilo lako, ali i muškarcima, posedovanjem njihovih žena i ćerki

Objavljeno:

Muamer el Gadafi je došao na vlast u Libiji 1969. kao dvadesetsedmogodišnjak. Decenijama je svoju naftom bogatu zemlju držao pod kontrolom, potiskujući disidente. Rođen je 1942. u obalnom području Sirte. Roditelji su mu bili nomadi. Napustio je studije geografije na Univerzitetu u Bengaziju i priključio se armiji. Nakon dolaska na vlast, uveo je panarapsku, antiimperijalističku filozofiju pomešanu sa aspektima islama. Dok je dozvoljavao da mala preduzeća budu u privatnom vlasništvu, sve velike firme bile su državne.

Ali da li ste znali da je Gadafi držao harem žena u podrumu svoje rezidencije, u malim sobama ili apartmanima? Te žene, koje su bile obavezne da se pojave pred njim u donjem vešu, mogle su biti pozvane u bilo koje doba dana i noći. Bile su silovane, premlaćivane, podvrgnute najgorim vrstama se**ualnog ponižavanja. Za Gadafija je silovanje bilo oružje, način dominacije nad drugima - ženama, očigledno, jer je to bilo lako, ali i muškarcima, posedovanjem njihovih žena i ćerki.

Slično, primorao je neke od svojih ministara da imaju se** sa njim. Isto je činio i sa pojedinim plemenskim poglavicama, diplomatama i vojnim zvaničnicima nad kojima je želeo da prevlada. Znamo da je Gadafi, koji je sanjao da bude afrički "kralj kraljeva", imao seks sa nekoliko žena i ćerki šefova afričkih država. Naravno, nije ih silovao… ali ih je namamio gomilama novca ili raskošnim draguljima.

Moamer Gadafi
foto: Profimedia, Ilustracija

Kada je nakratko napuštao Libiju, sa njim je išao i deo harema. Sa njim je bila i Mabruka Čerif, žena koja nikada nije napustila njegovu stranu. Ona je bila zadužena da ga snabdeva mladim ženama, a ponekad i mladićima.

"Kada je došla u Pariz, njen glavni zadatak je bio da regrutuje mlade žene i da ih vrati u Libiju. Tokom ovih pariskih misija, odsela je u veoma prestižnom hotelu na Jelisejskim poljima. Jedan važan francuski diplomata mi je jednom rekao da ona 'kupuje' u Parizu, a to ne bi bilo moguće bez pomoći libijske ambasade. Mora da su i francuske vlasti nešto znale, ali francuski zvaničnici sigurno nisu bili svesni svega, jer većina ljudi nije znala koliko se Gadafi nasilno ponašao prema ovim ženama", rekao je francuski novinar Anik Kodžin.

Žrtve i svedoci navode u dokumentarcu Bi-Bi-Sija (BBC) da je Gadafi birao svoje "mete" prilikom poseta školama ili fakultetima. One koje su mu zapale za oko je potapšao po glavi. To je bio znak. Potom bi njegovi bezbednjaci odveli žrtvu u jednu od nekoliko posebno dizajniranih soba, gde bi ih diktator zlostavljao i silovao. U jednom takvom apartmanu na Univerzitetu Tripoli nalazi se potpuno opremljena sala za ginekološke preglede, gde su žrtve testirane na polno prenosive bolesti pre seksualnog zlostavljanja.

"Neke su imale samo 14 godina. Jednostavno bi uzeli devojku koju su želeli. Nisu imali savest, moral, ni mrvicu milosti, iako je bila samo dete”, priseća se jedan nastavnik u školi u Tripoliju. Neke od devojaka su godinama držane u pritvoru, dok su druge odbačene sa strašnim povredama. "Jedna je jednostavno nestala i nikada je više nisu našli, uprkos tome što su je otac i braća tražili. Druga je pronađena tri meseca kasnije, isečena, silovana. Ležala je usred parka. Ostavljena je da umre".

Moamer Gadafi
foto: AP

Neke žrtve su regrutovane u Gadafijevu jedinicu privatnih ženskih telohranitelja, trpeći godine silovanja i zlostavljanja i prisiljene da prisustvuju pogubljenju protivnika režima. Jednog jutra rano smo odvedeni u zatvorenu salu. Trebalo je da budemo svedoci ubistva 17 studenata. Nismo smele da vrištimo. Naterali su nas da navijamo i vičemo. Da se ponašamo kao da smo oduševljene ovim prizorom. Plakala sam u sebi. Sve su ih streljali, jednog po jednog”, priseća se nekadašnja članica Gadafijevog obezbeđenja.

“Žene bi prvo silovao diktator, a zatim bi ih prosleđivao, kao korišćene predmete, jednom od svojih sinova, a na kraju i visokim zvaničnicima. Zlostavljanje bi se nastavilo", rekao je psiholog Sijam Sergeva iz Bengazija, koji je intervjuisao žrtve za Međunarodni krivični sud. Dečaci su takođe bili primorani da služe u Gadafijevom haremu. "Bio je strašno se**ualno devijantan. Imao je svoje momke. Nekada su se zvali 'uslužna grupa'", priseća se bivši šef protokola Nuri Al Mismari.

Snimajući film, autori dokumentarca su takođe otkrili dokaze da je Gadafi koristio privatnu hitnu jedinicu sa sedištem na Kubi da eliminiše protivnike, a tela žrtava držao u zamrzivačima. Baha Kikia je bila supruga ministra spoljnih poslova koji je imao napet odnos sa diktatorom i nestao. Kada je pao Gadafijev režim, saznala je da je među uskladištenima i telo njenog muža.

“Voleo je da svoje žrtve drži u zamrzivačima, da bi ih s vremena na vreme gledao. Posetio bi svoje žrtve. Bilo je to kao da su neka vrsta sablasnih suvenira. Nešto što je mogao da pogleda i dodirne da bi se podsetio na svoju svemoć. Neki su tu bili čak 25 godina”, rekla je ona. Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011.

Bonus video:

04:45

AKO SE SILOVANJE NE PRIJAVI NAKON 72 ČASA SUĐENJE JE ĐAVOLSKI TEŽAK POSAO! Advokat: Postoji način da se olakša žrtvama, evo i koji

(Espreso/ Mondo/ I.J./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.