DOK SU SVE OČI UPRTE U NJIH ZBOG TRAGEDIJE, AVIOKOMPANIJA DONELA RADIKALNU ODLUKU: Ovo će ući u istoriju Japana!
Avion, Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/

žena!

DOK SU SVE OČI UPRTE U NJIH ZBOG TRAGEDIJE, AVIOKOMPANIJA DONELA RADIKALNU ODLUKU: Ovo će ući u istoriju Japana!

Micuko Totori je postala prva žena na čelu japanske aviokompanije

Objavljeno:

Japanska istorija će upisati 16. januar velikim slovima kao dan kada je - u ovoj tradicionalno patrijarhalnoj zemlji, koja ima najveću razliku u platama između žena i muškaraca među razvijenim zemljama - na čelo jedne velike avio-kompanije postavljena jedna pripadnica lepšeg pola.

Njeno ime je Micuko Totori i pridružila se Japan Air Lines (JL) pre 39 godina, u trenutku kada je ovaj avio-prevoznik lečio traume od najteže tragedije u svojoj tada 34 godina dugoj istoriji.

Podsetimo, 12. avgusta 1985. godine Boeing 747 SR-46 (registracija JA8119) srušio se na letu JL123 između aerodroma Tokio Haneda (HND) i aerodroma Osaka Itami (ITM).

Micuko Totori
Micuko Totorifoto: Aviation Wire / AFLO / Profimedia

U ovoj tragediji poginulo je 520 lica: 505 putnika i 15 članova posade. Boeing 747 SR-46 je verzija Boeinga 747-100 sa izuzetno gustim rasporedom sedišta (505 mesta)

Micuko je prošla sve stepenice na putu razvoja svoje karijere: od stjuardese, preko generalnog menadžera kabinskog osoblja, do izvršnog direktora korisničkog servisa, piše Japan Times.

Iako je njeno imenovanje najavljeno juče, ona će na mesto predsednika kompanije doći tek u aprilu ove godine.

"Postoje zaposlene žene koje su se borile da izgrade svoju karijeru, ili žene koje su prolazile kroz velike životne događaje. Nadam se da će ih moje imenovanje na mesto generalnog direktora ohrabriti i dati im snagu da naprave sledeći korak", rekla je Micuko Totori novinarima.

Baš kao što je u kompaniju došla u najtežem trenutku, tako je i za generalnog direktora imenovana u trenutku kada je JAL u žiži medijske pažnje zbog nedavnog tragičnog udesa na aerodromu Tokio Haneda.

Podsetimo, tada je Airbus A350 Japan Airlinesa na sletanju udario u vazduhoplov Obalske straže Japana koji je nosio humanitarnu pomoć pogođenima zemljotresom na ostrvu, o čemu je portal Aero pisao.

Sadašnji generalni direktor Judži Akasaka postaće predsednik Upravnog odbora. Aktuelni predsednik UO Jošikaru Ueki penzionisaće se u aprilu. Kompanija JAL donela je odluku da na menadžerska mesta na nivou grupacije postavi do 30% žena do marta 2026.

Bonus video:

01:20

SNAŽAN TAJFUN POGODIO JAPAN! Hitno evakuisano više od 200.000 ljudi

(Espreso/ Aero.rs/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.