Kineska ekonomija postigla ciljni rast BDP-a
Foto: Kineska medijska grupa

kina

Kineska ekonomija postigla ciljni rast BDP-a

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine porastao je 5,2 posto na godišnjem nivou, na novi nivo od 126,06 biliona juana (oko 17,7 biliona američkih dolara) prošle godine, saopštio je u sredu Nacionalni biro za statistiku

Objavljeno:

Kineska ekonomija završila je 2023. godinu sa ciljanim rastom uprkos domaćim izazovima i spoljnom pritisku, pružajući snažan podsticaj globalnoj ekonomiji.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine porastao je 5,2 posto na godišnjem nivou, na novi nivo od 126,06 biliona juana (oko 17,7 biliona američkih dolara) prošle godine, saopštio je u sredu Nacionalni biro za statistiku.

Stopa rasta je veća od vladinog godišnjeg cilja od oko pet posto i premašuje povećanje od tri procenta u 2022. Kina je ostvarila glavne ciljeve postavljene za 2023. godinu i zabeležila solidan skok i poboljšanje ekonomskog učinka, rekao je Kang Ji, šef biroa, koji je takođe upozorio na poteškoće i izazove koji predstoje.

Očekuje se da će doprinos Kine globalnom rastu BDP-a dostići preko 30 posto u 2023. godini, što ga čini najjačim pokretačem rasta na svetu, rekao je Kang na konferenciji za novinare. "Rast Kine ne samo da nadmašuje procenjeni globalni rast od tri posto, već je i na vrhu među glavnim ekonomijama", rekao je Kang "Uprkos silaznom trendu globalne trgovine, kineski izvoz je zabeležio porast prošle godine. Indeks potrošačkih cena, koji je prošle godine porastao za 0,2 procenta, bio je u potpunom kontrastu sa konstantno visokom inflacijom u nekim zemljama".

Podaci od srede takođe su otkrili da su se ključni segmenti ekonomije, uključujući potrošnju i aktivnost usluga, oporavili nakon što je Kina prilagodila svoj odgovor kovidu 19 početkom 2023.

Potrošnja je prošle godine bila značajan pokretač rasta. Konačna potrošnja doprinela je rastu BDP-a od 82,5 posto u 2023. godini, a maloprodaja robe široke potrošnje porasla je za 7,2 posto na godišnjem nivou, na preko 47 triliona juana.

Sektor usluga zabeležio je rast proizvodnje sa dodatom vrednošću za 5,8 procenata u odnosu na prošlu godinu, što čini 54,6 procenata BDP-a, pokazuju podaci.

Kada je reč o sektoru nekretnina, Kang je rekao da je došlo do nekih pozitivnih promena na tržištu, navodeći kao razlog uži pad glavnih pokazatelja kao što su investicije u razvoj nekretnina i prodaja komercijalnih stanova.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.